Παρατηρήσατε κηλίδες ή δυσχρωμίες στο δέρμα σας πρόσφατα; Αυτές είναι πιθανότατα αυτό που ονομάζουμε πανάδες ή ηλιακές/γεροντικές κηλίδες δέρματος.

Κηλίδες στο δέρμα
Τι είναι οι γεροντικές κηλίδες;

Οι καφέ κηλίδες οφείλονται κυρίως στην υπερβολική έκθεση του δέρματος στις επιβλαβείς ακτίνες UV του ηλίου. Η παρατεταμένη έκθεση αυξάνει την παραγωγή μελανοκυττάρων που με τη σειρά τους αυξάνουν τη μελανίνη στο δέρμα, γεγονός που μετατρέπει το δέρμα σε πιο σκουρόχρωμες αποχρώσεις. Αυτά τα ανώδυνα σκοτεινά σημεία στο δέρμα ονομάζονται επίσης σκούρα σημεία, ηλιακές κηλίδες, πανάδες, γεροντικές κηλίδες και ηπατικές κηλίδες. Εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, τους ώμους, την πλάτη και τα χέρια.

Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, η γήρανση, τα γονίδια, το στρες, οι διατροφικές ανεπάρκειες, η αδύναμη ηπατική λειτουργία, η εγκυμοσύνη, ορισμένα προβλήματα υγείας κ.α., μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυτά τα σκουρόχρωμα σημεία. Παρόλο που αυτές οι κηλίδες είναι αβλαβής, πλήττουν την αυτοπεποίηθηση καθώς νιώθουμε λιγότερο ελκυστικοί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικά καλλυντικά προϊόντα ή θεραπείες για την πρόληψη των καφέ κηλίδων, επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε μερικούς φυσικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από αυτές.

Τρόποι Μείωσης Κηλίδων Δέρματος
  1. Περιποιηθείτε την επιδερμίδα με την κατάλληλη κρέμα. Οι τοπικές κρέμες και οροί ή τα φυτικά εκχυλίσματα που είναι γνωστά για τη μείωση ή την ολική αντιμετώπιση σκούρων κηλίδων του δέρματος είναι αποτελεσματικά λόγω της ικανότητάς τους να σταματούν την περαιτέρω παραγωγή μελανίνης στο δέρμα.
  2. Φωτίστε την επιδερμίδα παντού. Για ομοιόμορφο ήπιο δέρμα, επιλέξτε κρέμες για λεύκανση του δέρματος και μάσκα για εφαρμογή σε όλη την περιοχή του δέρματός σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη C για να έχετε τα πρόσθετα οφέλη λεύκανσης και αντιοξειδωτικών ώστε να βοηθήσετε το δέρμα σας να καταπολεμήσει τις επιζήμιες επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.
  3. Χρησιμοποιήστε τονωτικό/ενισχυτικό. Αφαιρούν απαλά το παλιό, κατεστραμμένο δέρμα, καθιστώντας ευκολότερη για τη θεραπεία κηλίδων να διεισδύσει πιο βαθιά στο δέρμα. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και βοηθούν στην εμφάνιση ενός νεότερου και πιο λαμπερού δέρματος. Κάντε απολέπιση τακτικά καθώς βοηθά στην εξάλειψη των ηλιακών κηλίδων με την απόπτωση του παλαιού δέρματος και την αντικατάστασή του από νέο δέρμα.
  4. Μην ξεχνάτε το λαιμό, το στήθος και τους ώμους σας. Οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείτε για να εξαφανίσετε τα ηλιακά σημάδια στο πρόσωπό σας, θα λειτουργήσουν εξίσου καλά για να εξαφανιστούν οι κηλίδες στο λαιμό, το στήθος και τους ώμους σας.
  5. Χρησιμοποιείστε αντηλιακά χειμώνα & καλοκαίρι. Ειδικότερα τα αντηλιακά που περιέχουν σούπερ –τροφές οι οποίες λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά, βοηθούν τις κηλίδες να αποχρωματιστούν.
Εν κατακλείδι

Μπορείτε να διαχειριστείτε τις ηλιακές δυσχρωμίες. Δεν χρειάζετε πλέον να ανησυχείτε πως καταστρέφεται το ακτινοβόλο δέρμα σας. Προσπαθήστε να προλαμβάνετε τις  κηλίδες αυτές με την κατάλληλη περιποίηση της επιδερμίδας. Να φοράτε πάντα αντηλιακό, να φοράτε γυαλιά ηλίου και να χρησιμοποιείτε ρούχα και άλλα αξεσουάρ ώστε να προστατεύετε κατάλληλα το δέρμα σας από τον ήλιο.

Αφού κάνετε τη δική σας έρευνα, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω

Ειρήνη Διαμαντοπούλου
Marketing Προϊόντων & υπηρεσιών Ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα