Χιτώνας μας το δέρμα μας!

Το δέρμα

Το να γνωρίζουμε καλά το δέρμα μας αποτελεί μια θεμελιώδη αρχή για κάθε άνθρωπο.
Πρώτον γιατί εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως αναπνοή, αισθητική & προστασία. Και δεύτερον γιατί η υφή του είναι διαφορετική σε κάθε μέρος του σώματος, όπως: λεπτό στα χέρια, χοντρό στις παλάμες, κτλ.

Δομή του δέρματος

Αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα: την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα.

1) Η επιδερμίδα, είναι το ορατό μέρος και αποτελείται από τρεις κυρίως στιβάδες:
α) Την κεράτινη στιβάδα, η οποία αποτελείται από κερατοειδή κύτταρα τα οποία ανανεώνονται από άλλα νεότερα κύτταρα που προέρχονται από τη βασική στιβάδα.
β) Την βλεννώδη στιβάδα, η οποία αποτελείται από πολλά στρώματα κυττάρων.
γ)Τη βασική ή αλλιώς βλατική στιβάδα, η οποία περιέχει τα νέα κύτταρα που αντικαθιστούν τα κερατινοειδή της κεράτινης στιβάδας.

2) Το δέρμα, θρέφει την επιδερμίδα και παίζει καταλυτικό ρόλο. Από αυτό εξαρτάται η καλή κατάσταση της επιδερμίδας και η ελαστικότητά της. Αποτελείται από κολλαγόνο, το οποίο είναι ρυθμιστής της υγρασίας του δέρματος. Στο δέρμα γίνονται οι εναλλαγές οξυγόνου, αίματος και θρεπτικών συστατικών. Επίσης μέσα στο δέρμα βρίσκονται οι στεατογόνοι αδένες, οι ρίζες των τριχών, οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του.

3) Το υπόδερμα, είναι το πιο βαθύ μέρος και αποτελείται κυρίως από λιπώδη κύτταρα.

Τι είναι το ph

Είναι μονάδα μέτρησης της οξύτητας ή της αλκαλικότητας του δέρματος. Μετριέται σε κλίμακα 14 βαθμίδων (0 – 14). Από το μηδέν (0) ως το έξι (6) τα προϊόντα έχουν οξύ Ph (όξυνα). Το επτά (7) είναι ουδέτερο, (π.χ. νερό). Από το οκτώ (8) και πάνω τα προϊόντα είναι αλκαλικά. Το φυσιολογικό Ρh του δέρματος είναι όξινο και κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5.

Καθαρισμός

Πρέπει να αφαιρούνται καθημερινά οι υπερεκκρίσεις του δέρματος, το μακιγιάζ, αλλά κυρίως η ρύπανση του περιβάλλοντος. Απλώνουμε μικρή ποσότητα γαλακτώματος και κάνουμε ελαφριές κυκλικές κινήσεις με ανοδική πορεία. Αφαιρούμε με βαμβάκι ή ξεπλένουμε με μπόλικο νερό.

Τόνωση

Δροσίζει και ξεκουράζει εμποδίζοντας την αφυδάτωση του δέρματος. Αφαιρεί τα υπολείμματα από το γαλάκτωμα και επαναφέρει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Η τονωτική λοσιόν δίνει στο δέρμα ευχάριστη δροσερή αίσθηση, συστέλλει τους μυς και μικραίνει προσωρινά τους πόρους.

Απολέπιση

Όταν δεν γίνεται απολέπιση τα κύτταρα που έχουν μείνει πολύ καιρό στην επιφάνεια του δέρματος είναι θαμπά και γκρίζα. Φράζουν τους σμηγματογόνους πόρους δημιουργώντας κηλίδες στο πρόσωπο και στο σώμα. Η απολέπιση ή πίλινγκ, είναι η τεχνική που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και αφήνει ελεύθερο το λεπτό, καθαρό και στιλπνό ιστό που βρίσκεται από κάτω. Ακόμη, δραστηριοποιεί τη διαδικασία της φυσικής ανανέωσης του δέρματος. Το πίλινγκ δεν πρέπει να ερεθίζει το δέρμα, αλλά να αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και να δυναμώνει την κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ενυδάτωση

Παίζει σημαντικό ρόλο στη καθημερινή φροντίδα της ομορφιάς. Είτε σε μορφή μάσκας, είτε σε μορφή καθημερινής κρέμας ενισχύει τον ρόλο του σμήγματος που εκκρίνει η επιδερμίδα προστατεύοντας την από υπερβολική απώλεια υγρασίας. Τα ενυδατικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν χρησιμοποιούνται σε καθαρισμένο δέρμα.

Τροφή

Με το πέρασμα του χρόνου το ποσοστό του κολλαγόνου, των αμινοξέων, ορισμένων βιταμινών και ενζύμων μειώνεται. Πρέπει λοιπόν να καλύψετε τις ανάγκες της επιδερμίδας σας με ειδικές κρέμες νυκτός. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε την κρέμα νυκτός λίγο πριν κοιμηθείτε, γιατί λειτουργεί πιο σωστά, επειδή ο οργανισμός σας βρίσκεται σε ηρεμία, δεν καπνίζετε και δεν είστε έξω στην ρύπανση του περιβάλλοντος.

Προστασία

Πολύ σημαντική διότι καθορίζει τη σωστή υφή και υγεία του δέρματος. Ο ήλιος βλάπτει το δέρμα, γιατί αν οι εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας δεν μπορέσουν να τον εμποδίσουν προσβάλει τον πυρήνα των βασικών κυττάρων, αλλοιώνοντας το γενετικό πρότυπο, με αποτέλεσμα τα κύτταρα αντί να αναπαράγονται να διαιρούνται ελαττωματικά. Βεβαίως όλοι μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο, αφού πρώτα έχουμε τοποθετήσει στο δέρμα μας την ανάλογη αντηλιακή προστασία, την οποία, ανάλογα με τον χρόνο έκθεσής μας στον ήλιο πρέπει να ανανεώνουμε, γιατί ο δείκτης αντηλιακής προστασίας είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει πόση ώρα θα εκτεθείτε στον ήλιο.

Το πρόσωπο και το σώμα μας αποτελούν αγαθά της φύσης. Αρκεί μόνο να τα ανακαλύψουμε, να τα αξιοποιήσουμε, να τα διαμορφώσουμε, να τα δαμάσουμε και να τα διατηρήσουμε!

Βιολογικά Καλλυντικά Vitamelia

Ειρήνη Διαμαντοπούλου,
Marketing προϊόντων & υπηρεσιών ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα