Αποσμητικά και υγεία!

Εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν επώνυμα αποσμητικά τα οποία προμηθεύονται κατευθείαν από ένα φαρμακείο ή super market χωρίς να κάνουν κάνουν καμία δεύτερη σκέψη για τις τοξικές χημικές ουσίες που κρύβονται στο εσωτερικό τους. Το χειρότερο είναι πως εφαρμόζονται ασυνείδητα αυτά τα αποσμητικά stick και σπρέι σε καθαρές ξυρισμένες μασχάλες που βρίσκονται δίπλα σε ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού – τους λεμφαδένες. Μετά το ξύρισμα, οι ανοικτοί πόροι στην περιοχή της μασχάλης, και οι λεμφαδένες, γίνονται ακόμη πιο ευάλωτοι σε χημικές ουσίες που περιέχονται στα περισσότερα αντιιδρωτικά και αποσμητικά. Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου.

Πανεπιστήμιο Γενεύης

Ένα συγκεκριμένο συστατικό, τα άλατα αλουμινίου, που βρίσκεται σε πολλά αποσμητικά έχει τεθεί υπό εξέταση από Σουηδούς ερευνητές. Όπως αναφέρθηκε από το Thelocalch.com, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ανακάλυψαν ότι « η μακροχρόνια έκθεση σε συγκεντρώσεις αλουμινίου προκαλούν στα κύτταρα να σχηματίσουν όγκους και μεταστάσεις.» Ο καθηγητής ογκολογίας André-Pascal Sappino, συγγραφέας της μελέτης, σύγκρινε τη χρήση αλάτων αλουμινίου στον άσβεστο, ο οποίος έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία, αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος ελπίζει ότι η Ελβετία θα απαγορεύσει αμέσως  και τα άλατα αλουμινίου. Τα άλατα αλουμινίου είναι επίσης γνωστά με μερικά άλλα ονόματα. Όπως αναφέρθηκε από το Pubchem.ncbi.gov, «τα άλατα αλουμινίου μπορούν να επισημαίνονται και ως «χλωριούχο αλουμίνιο, τριχλωριούχο αλουμίνιο, χλωριούχο αργίλιο (AlCl3), τριχλωριούχο και τριχλωριούχο αλουμίνιο( AlCl3).» Δώστε σημασία σε αυτό που βάζετε στις μασχάλες σας. Εάν περιέχει άλατα αλουμινίου ή άλλα επικίνδυνα συστατικά να το πετάξετε.

Ευτυχώς το θετικό είναι πως, καθώς περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με αυτά τα χημικά συστατικά, ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Είναι ευκολότερο από ποτέ το να στραφείτε σε ασφαλείς, αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.  Για παράδειγμα, το αποσμητικό με κρύσταλλο περιέχει μία φυσική μορφή του αλουμινίου που αποτελείται από μόρια πάρα πολύ μεγάλα ως επακόλουθο να μην μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Αυτό βοηθά στο να γίνουν αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά στην πρόληψη βακτήριων που βρίσκονται στον ιδρώτα και προκαλούν οσμή, παρά να φράξουν τους πόρους, όπως κάνουν τα αντιιδρωτικά. Τέτοιες εναλλακτικές λύσεις σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν οσμή και εξουδετερώνουν τη μυρωδιά του ιδρώτα αντί να προσπαθήσουν να σταματήσουν το μηχανισμό. Εξάλλου ο ιδρώτας είναι ένα απαραίτητο μέρος της φυσικής διαδικασίας ψύξης του σώματός. Ψάξτε για αποσμητικά με φυσικά αντιβακτηριακά συστατικά.

Συστατικά Αποσμητικών Που Πρέπει Να Αποφεύγετε!
Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται σε πολλά κοινά αντιιδρωτικά.

Ενισχυτές διείσδυσης

Συστατικά όπως η προπυλενογλυκόλη και το δινάτριο EDTA είναι ενισχυτές διείσδυσης, που σημαίνει ότι βοηθούν στη μεταφορά δραστικών συστατικών (για παράδειγμα αλουμινίου) στο σώμα. Αυτά τα συστατικά δεν είναι επικίνδυνα από μόνα τους, αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν βοηθούν βαρέα συστατικά να απορροφηθούν στο σώμα πιο γρήγορα.

Triclosan

Ένα αντιβακτηριακό που χρησιμοποιείται επίσης σε απολυμαντικά χεριών, το triclosan έχει ισχυρή δράση στο να διαταρράσει το ενδοκρινικό και είναι ύποπτο ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ορισμένων στελεχών βακτηρίων τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σκόνη ταλκ

Μια λεπτή σκόνη που κατασκευάζεται από τάλκη, ένα ορυκτό που αποτελείται από μαγνήσιο, πυρίτιο και  οξυγόνο. Η σκόνη τάλκ απορροφά την υγρασία και βοηθά στη μείωση τριβών. Αυτό την καθιστά χρήσιμη ώστε να διατηρείται το δέρμα στεγνό προλαμβάνοντας τα εξανθήματα. Δυστυχώς, είναι επίσης μια ύποπτη καρκινογόνος ουσία.

Άρωμα

Οι φθαλικές ενώσεις, είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά και συχνά με την ένδειξη “άρωμα” έχουν βρεθεί να συσσωρεύονται στο σώμα και έχουν συνδεθεί με τη διαταραχή ορμονών, τις γενετικές ανωμαλίες, τη στειρότητα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

ΒΗΤ

Σε χαμηλές δόσεις, το ΒΗΤ (βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο) έχει συνδεθεί με ανεπιθύμητες παρενέργειες του νευρικού συστήματος. Επίσης προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά και είναι ύποπτο για καρκινογένεση.

Σύμφωνα με το Breastcancer.org, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιό συχνή διάγνωση καρκίνου στις γυναίκες, πέραν του καρκίνου του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, υπάρχει μια πιθανότητα 12% του επιθετικού καρκίνου του μαστού. Οι άνδρες υπόκεινται επίσης σε καρκίνο του μαστού, αν και σε χαμηλότερα ποσοστά. Ο κίνδυνος για τους άνδρες είναι ένας στους χίλιους. Γιατί λοιπόν να μη μειώσετε το κίνδυνο αυτό με το να προβείτε στην εξάλειψη των χημικών ουσιών από το αποσμητικό σας;

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα σχετικά με τα αποσμητικά , σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

 Ειρήνη Διαμαντοπούλου
Marketing προϊόντων & υπηρεσιών ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα