Γιατί βιολογικά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής;

Είναι βαθιά ριζωμένο στην συνείδηση μας ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Ένας λόγος για τον οποίο τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται ευεργετικά είναι επειδή σαρώνουν την εμφάνιση των ελευθέρων ριζών. Είναι γεγονός ότι αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι πράγματι επιβλαβείς, καταστρέφουν τα κύτταρα και το DNA και προκαλούν πρόωρη γήρανση και καρκίνο.

«Η ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο σώμα είναι ευθέως ανάλογη με το προσδόκιμο ζωής»

– Ο Δρ Ρίτσαρντ Cutler, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης αναφέρει: « Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι είδους αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή;»

Τα αντιοξειδωτικά που είναι υπό αμφισβήτηση ΔΕΝ είναι από φυσικές πηγές αλλά από αυτά που βρέθηκαν σε τεχνητά συμπληρώματα που εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.

Οι βιταμίνες Α, C, Ε και βήτα-καροτίνη αποτελούν την αντιοξειδωτική τάξη των βιταμινών. Τελευταία η έρευνα έχει δείξει ότι μία περίσσεια συνθετικών αντιοξειδωτικών που παρέχονται μέσω συμπληρωμάτων βιταμίνης προκαλούν αυξημένη ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επειδή πολλά συμπληρώματα περιέχουν συνθετικά αντιοξειδωτικά που υπερβαίνουν το όριο ημερήσιας απορρόφησης του σώματος. Αν παρατηρήσετε το ποσοστό της ημερήσιας δόσης στο μπουκάλι του συμπληρώματος, θα βρείτε τα στοιχεία να είναι σε υπέρβαση.

Σας παραθέτουμε μερικά γεγονότα

Μια πολύ φημισμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine (Ιαν 2014) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα  με λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και Ν-ακετυλο κυστεΐνη (ένα τροποποιημένο συμπλήρωμα αμινοξέων και φάρμακο) αύξησε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, οδήγησε σε επιθετικούς όγκους και μείωσε κατά το ήμισυ το ποσοστό επιβίωσης. Αυτά λειτούργησαν με αδρανοποίηση ενός ειδικού γονιδίου (ρ53) που ελέγχει την ανάπτυξη του καρκίνου σε ένα φυσιολογικό άτομο. Μόλις το p53 απενεργοποιείται, η αντιοξειδωτική δράση απλά δεν λειτουργεί. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι τα άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων  θα πρέπει να απέχουν πλήρως από αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (δηλαδή οποιοδήποτε συνθετικό συμπλήρωμα βιταμινών).

Μια άλλη έρευνα σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Mayo Clinic Proceedings τέσταραν την επίδραση χρήσης των αντιοξειδωτικών και την πρωταρχική συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βήτα-καροτένιο αύξησαν την εμφάνιση καρκίνου καθώς και τη θνησιμότητα σε καπνιστές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) έχει πραγματοποιήσει αρκετές παρατεταμένες ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για τη μελέτη των επιδράσεων των συνθετικών αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων. Καμία από αυτές τις μελέτες δεν ανέφερε κάποια ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου. Η NCI κατέληξε στο συμπέρασμα «Η έρευνα σε ανθρώπους δεν έχει αποδείξει πειστικά ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ή θνησιμότητας από καρκίνο, και μερικές μελέτες έχουν ακόμη δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.»

Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε

Κλινική Δοκιμή 1 (μελέτη 5- έως 8-έτη) – Αποτέλεσμα: συμπληρώματα Βήτα-καροτίνη οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Άλφα-τοκοφερόλη δεν έδειξε καλή / κακή επίδραση.

Κλινική δοκιμή 2 (8 ετών έρευνας) – Αποτέλεσμα: Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο αύξησαν τον καρκίνο του πνεύμονα και τη θνησιμότητα, εξαιτίας των οποίων προκάλεσε τον τερματισμό της έρευνας  δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Οι δυσμενείς επιπτώσεις συνεχίστηκαν μέχρι και έξι χρόνια μετέπειτα εφόσον η λήψη συμπληρώματος σταμάτησε.

Που καταλήγουμε;

Η κατανόηση μας ότι τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από συνθετικά συμπληρώματα μπορούν απλά να αποβληθούν είναι ένας μύθος. Αυτές οι επιπλέον θρεπτικές ουσίες δεν αποβάλλονται ακίνδυνα, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο στην κανονική φυσιολογική λειτουργία. Αυτή η έρευνα, δίνει άλλον ένα λόγο να επιλέξουμε τις φυσικές υπερτροφές ως πηγές για τα συμπληρώματα διατροφής.

Επειδή τα βιολογικά αντιοξειδωτικά είναι το θρεπτικό ισοδύναμο καλύτερου φίλου του ανθρώπου – διότι είναι πιστοί προστάτες και τροφοδότες των κυττάρων μας, απωθούν τις ασθένειες, και προωθούν τη καλή υγεία. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προέλθουν με τη μορφή φυσικών συμπληρωμάτων, και περιλαμβάνουν μια ομάδα από φυσικώς σχηματιζόμενα συστατικά όπως βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνη Ε, και πολλά άλλα.

Πιστεύεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα:

  • από τις ελεύθερες ρίζες
  • από επιβλαβή μόρια οξυγόνου που φαίνεται να βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρκίνο,
  • από αθηροσκλήρωση, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη ρευματοειδής αρθρίτιδα

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

Dr. Lampros Gerakoulias M.D. {E.H.}

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα