Θηλασμός και ευφυία νεογνού

Θηλασμός και ευφυία

Τα οφέλη του θηλασμού συνεχίζουν να αποδεικνύονται  σε πολλές μελέτες και κατά τις κλινικές παρατηρήσεις. Τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θηλασμός πέραν του δεσίματος της μητέρας με το νεογνό για να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές ανάγκες του μωρού κατά την είσοδό  στον κόσμο μας, είναι ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανοσίας στα πρώιμα στάδια, η οποία μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας των πρώιμων εμβολιασμών, όπως επίσης στην ανάπτυξη ισχυρότερης ανοσίας και στην εδραίωση καλής υγείας κατά τα επόμενα έτη.

Έτσι, μια μητέρα θα πρέπει να παροτρυνθεί  στον αποκλειστικό θηλασμό για αρκετούς μήνες και να συνεχίσει θηλάζοντας ένα μέρος του χρόνου καθώς το μωρό γίνεται νήπιο. Αυτό είναι επωφελής τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα. Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και των δύο.

Οι μελέτες για το IQ

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) και του Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ένωσαν τις προσπάθειές τους για να αποδείξουν ότι το μητρικό γάλα που λαμβάνουν τα βρέφη αυξάνει το IQ τους και βελτιώνει τα  αποτελέσματα των σχολικών εξετάσεων.

Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της ερευνάς τους τους στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Prostaglandins, Leukotrienes & Essential Fatty Acids » (Προσταγλανδίνες, Λευκοτριένια και Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα). Η έρευνα σύγκρινε τα προφίλ  λιπαρών οξέων του μητρικού γάλακτος από γυναίκες σε διάφορες χώρες με το πόσο καλά τα παιδιά από αυτές τις χώρες απέδωσαν σε ακαδημαϊκές εξετάσεις, σύγκριναν μέχρι και τα στατιστικά αυτά με  το εθνικό εισόδημα και τη χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 50 χώρες για τη μελέτη αυτή. Ήταν σε θέση να βρουν στοιχεία για τα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος  και τις βαθμολογίες των τεστ από το Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών σε 28 χώρες για να δώσουν ακριβείς εκτιμήσεις για το πώς το μητρικό γάλα επηρεάζει την ακαδημαϊκή επίδοση. Ανακάλυψαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα, προσέφερε καλύτερη ακαδημαϊκή αριστεία σε σχέση με τον πλούτο των χωρών και όλα τα χρήματα που θα μπορούσε η κυβέρνηση να ρίξει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα.

Ένας από τους ερευνητές της μελέτης αυτής, ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο UCSB, Steven Gaulin, εξήγησε:

«Η ανθρώπινη νοημοσύνη φέρει μια φυσική βάση στο τεράστιο μέγεθος του εγκεφάλου μας – περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από ό, τι θα αναμενόταν για ένα θηλαστικό με το μέγεθος του σώματός μας. … Αυτό το μεγέθος εγκεφάλου λοιπόν χρειάζεται πολλά επιπλέον δομικά υλικά –  με το πιο σημαντικό, να είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικά το DHA [δοκοσαεξανοϊκό οξύ].  Τα ωμέγα-6 λιπαρά, όμως, φαίνεται να υπονομεύουν τη δράση του DHA και δείχνουν να είναι επιβλαβή για τους εγκεφάλους.»

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τοπολογικές διαφορές στα ποσά των ωμέγα-3 στο μητρικό γάλα βασίστηκαν σε διατροφικές επιλογές που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Η τυπική διατροφή είναι πολύ υπερφορτωμένη με ωμέγα-6.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιδανικές αναλογίες των διατροφικών ωμέγα-6  έναντι των ωμέγα-3 υπολογίζεται σε 1: 1 ή/και όχι περισσότερο από 3: 1. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι, με τη τυπική διατροφή που ακολουθείται τώρα, η αναλογία των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι τόσο μονόπλευρη που φτάνει έως και το 20: 1.

Λίγα λόγια για αυτά τα λιπαρά οξέα και τις πηγές τους

Εκείνα τα trans λιπαρά οξέα, υδρογονωμένων επεξεργασμένων ελαίων, που είναι πανταχού παρόν στον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων ή στα φαστ φουντ και σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εμφανίζονται ως μαγειρικά έλαια ή σάλτσες για σαλάτες  είναι όλα ωμέγα-6 έλαια. Υπάρχουν  ωστόσο υγιή ωμέγα-6 έλαια, όπως το πραγματικό, ψυχρής πίεσης ,παρθένο ελαιόλαδο, που περιέχει λινελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία,  ακόμα και αν  η αναλογία ωμέγα-6 ,ωμέγα-3 είναι περίπου 10: 1.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση των εγκεφαλικών κυττάρων και την προώθηση ισχυρών περιβλημάτων μυελίνης που προστατεύουν τα νεύρα και διευκολύνουν την επικοινωνία των νευρώνων. Πηγές για τα εν λόγω λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, διάφοροι τύποι ιχθυελαίων, αυγά και γαλακτοκομικά.

Έτσι λοιπόν, αφήστε τη τυπική διατροφή και βελτιώστε τη πρόσληψη διατροφικών ωμέγα-3, αν περιμένετε παιδί ή έχετε αρχίσει το θηλασμό. Θα προσφέρετε με αυτό τον τρόπο τα κατάλληλα δομικά στοιχεία για την υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας και τη ενίσχυση του δικού σας οργανισμού .

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα για τα οφέλη των ωμέγα-3 σε εσάς και το παιδί σας, σας συνιστούμε να κοιτάξετε και εδώ.

Ειρήνη Διαμαντοπούλου
Marketing Προϊόντων & Υπηρεσιών Ομορφιάς

 

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

Δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 100€ και βάρος έως 2 κιλά!
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.