Καθαρό νερό απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη!

Νερό και μόλυβδος

Η έκθεση στον μόλυβδο, ενώ το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το IQ ενός παιδιού, προτείνει μια νέα μελέτη από την Κίνα. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Sun Yat-sen University, μετά την αξιολόγηση αρκετών εκατοντάδων εγκύων γυναικών με διαφορετικά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους, ανακάλυψαν ότι η προγεννητική έκθεση στην τοξική αυτή ουσία μπορεί να είναι εξίσου προβληματική όσο η μεταγεννητική έκθεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι μητέρες πρέπει να προσέξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Κανείς δεν τρώει πρόθυμα μόλυβδο, φυσικά. Αλλά το τοξικό μέταλλο κρύβεται μερικές φορές σε τρόφιμα και στο πόσιμο νερό, και οι έγκυες γυναίκες που το λαμβάνουν κατά λάθος μπορεί να βλάπτουν τα αγέννητα παιδιά τους με τρόπους προηγουμένως άγνωστους. Ενώ η άμεση έκθεση στο μόλυβδο κατά τη διάρκεια της νηπιακής ανάπτυξης είναι γνωστό ότι προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, οι βλαβερές συνέπειες της προγεννητικής έκθεσης μέσω της μητέρας μόλις τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητές.

Καθαρό νερό και IQ παιδιών

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 332 έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου της εγκυμοσύνης τους και συνεχίστηκε με τη λήψη δειγμάτων αίματος των παιδιών τους τρεις ημέρες μετά τη γέννηση. Στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα IQ των παιδιών σε συνδυασμό με τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα να ψάξουν για τυχόν συνδέσεις. Κατά την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης μισό μιας μονάδας χαμηλότερα από ό,τι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα μολύβδου στο αίμα.

«Αυτή η μελέτη υποστηρίξε ότι η έκθεση σε μόλυβδο κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι ένα παράθυρο εμφάνισης ευπαθής συμπεριφοράς στα νεογέννητα », δήλωσε ο Δρ Bruce Lanphear, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά, στα Περιβαλλοντικά Νέα Υγείας. Ο Δρ Lanphear δεν ήταν μέρος της μελέτης, αλλά είναι ένας κορυφαίος ειδικός για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση μολύβδου.

H φθορίωση του νερού & o μόλυβδος

Η μελέτη προσδίδει αξιοπιστία στην υπόθεση ότι ένα αγέννητο μωρό απορροφά μόλυβδο απευθείας από το αίμα της μητέρας του. Στους ενήλικες, ο μόλυβδος αποθηκεύεται συνήθως στα οστά, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα θα χάσει κάποια από την οστική μάζα της για να συμβάλει στη σκελετική κατασκευή του μωρού της. Σε αυτή τη φάση πιστεύεται ότι ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο σώμα του μωρού.

Η συμπλήρωση με θρεπτικά στοιχεία και μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτή, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ωστόσο και άλλοι παράγοντες, όπως η φθορίωση του νερού μπορεί να κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Η τεχνητή φθορίωση του νερού έχει άμεση σχέση με χαμηλά ποσοστά IQ στα παιδιά. Και μέρος  αυτού οφείλεται στην ικανότητα του φθορίου να διαβρώνει και να εκλύει το μόλυβδο από τις σωληνώσεις του νερού.

«Εκτός από  διάφορους μολυσματικούς παράγοντες, όπως το αρσενικό, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες όπως το φθόριο μπορεί επίσης να εκλύει μόλυβδο από παλιές σωλήνες», εξηγεί το Δίκτυο Δράσης Φθόριο. «Δεδομένου ότι η έκθεση στο μόλυβδο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης IQ και του άσθματος, η πιθανότητα ότι η φθορίωση μπορεί να αυξάνει την έκθεση στο μόλυβδο μεταξύ μερικών παιδιών είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο αξίζει πολύ προσεκτική εξέταση.»

Το φθόριο, στην πραγματικότητα από μόνο του είναι πιο τοξικό από το μόλυβδο, παρολ’ αυτά προστίθενται σε πολλές δημοτικές παροχές νερού υπό το πρόσχημα ότι βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Ωστόσο πολυάριθμες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC), βρήκαν ότι το φθόριο δημιουργεί συνεργιστική τοξικότητα τραβόντας στην κυριολεξία άλλες τοξίνες, όπως ο μόλυβδος έξω των σωλήνων και τον διοχετεύει στο πόσιμο νερό, συνδυαζόμενο με το ίδιο το φθόριο.

Είναι λογικό επομένως, το φιλτράρισμα νερού να είναι ένας καλός τρόπος να ασφαλίσετε την σωστή ποιότητα νερού και να προστατεύσετε και εσάς και το μωρό σας από οποιοδήποτε επικίνδυνο συστατικό.

Εφόσον κάνετε την ερευνά σας, σας προτείνουμε να δείτε και αυτό.

Dr. Lampros Gerakoulias M.D. {E.H.}

 

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

 

Θέλεις 15% Έκπτωση;
Εγγραφή στο Newsletter!
Κάνε εγγραφή στο newsletter και κέρδισε 15% έκπτωση στην επόμενη παραγελία σου
Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή
close-link
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.