Τι είναι το κολλαγόνο και γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας;

υδρολυμένο κολλαγονο

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα.

Περίπου το 65% του συνολικού πρωτεϊνικού περιεχομένου του σώματος αποτελείται από το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι ένα μοριακό πολυπεπτίδιο. Όπως όλες οι πρωτεΐνες, αποτελείται από μια αλυσίδα αμινοξέων – όπως γλυκίνη, προλίνη, αργινίνη και υδροξυπρολίνη. Το κολλαγόνο δεν είναι μόνο η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, αλλά είναι επίσης και η μεγαλύτερη: αποτελείται από πάνω από 1500 αμινοξέα.

Με βάση αυτή την πολύπλοκη αλυσίδα αμινοξέων, είναι κατανοητό ότι το κολλαγόνο έχει μια περίπλοκη σειρά λειτουργιών στο σώμα. Επηρεάζει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας που έχει συνδετικό ιστό, όπως η καρδιά, το δέρμα, οι πνεύμονες, οι μύες, τα  μαλλιά, οι αρτηρίες, τα οστά, οι αρθρώσεις, οι δίσκοι, οι χόνδροι, τα νύχια, τα κύτταρα του αίματος, το συκώτι και τον προστάτης.

Απώλεια του κολλαγόνου

Καθώς το σώμα γερνά, τα επίπεδα κολλαγόνου στον οργανισμό μειώνονται φυσικά. Ένα από τα πιο αισθητά σημάδια των μειωμένων επιπέδων κολλαγόνου είναι στο δέρμα μας: μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται πτώση, αρχίζει να παρουσιάζεται στο δέρμα και στους μυς καθώς γερνάμε.

Μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν αστάθεια και αδυναμία στα ζωτικά όργανα του σώματος. Η καρδιά και ο προστάτης μπορεί να διογκωθούν, παραδείγματος χάριν, ενώ άλλα όργανα μπορεί να αρχίσουν να εξασθενούν. Τα οστά θα αρχίσουν επίσης να χάνουν την πυκνότητα τους,οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι σας θα γίνει πιο αδύναμοι και λιγότερο ελαστικοί με την πάροδο του χρόνου. Το κολλαγόνο συνήθως δρα σαν ένα μαξιλάρι μεταξύ των αρθρώσεων και των οστών.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι πιο εύκολα απορροφήσιμο

Το Υδρολυμένο κολλαγόνο, είναι ένα συγκεκριμένος τύπος κολλαγόνου που είναι προ-κατασκευασμένος για να μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα. Αντί να βάλετε το σώμα σας στη διαδικασία να διασπάσει την τροφή σε αμινοξέα και στη συνέχεια εκ νέου να συναρμολογήσει αυτά τα αμινοξέα σε κολλαγόνο, το υδρολυμένο κολλαγόνο παρακάμπτει αυτό το βήμα. Το υδρολυμένο κολλαγόνο δίνει βασικά στο σώμα σας μικρά, χρήσιμα αλυσιδωτά πεπτίδια και αμινοξέα που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό.

Αυτά τα συμπληρώματα υδρολυμένου κολλαγόνου γίνονται συνήθως από αρίστης ποιότητας ζελατίνη. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το υδρολυμένο κολλαγόνο σε μορφή σκόνης είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό σε αντίθεση με το υγρό κολλαγόνο διότι δεν περιέχει συντηρητικά για την διατήρησή του.

Επιστημονικές αποδείξεις για υδρολυμένο κολλαγόνο

Τώρα που ξέρετε μερικά για την επιστήμη πίσω από υδρολυμένο κολλαγόνο, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα αποτελέσματά του στην ανοικοδόμηση του δέρματος.

Σε μελέτη του  2008 στο Τόκιο δείχνει πως υδρολυμένο κολλαγόνο βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος. 33 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 έλαβαν οδηγίες να πάρουν υδρολυμένο κολλαγόνο 10 γραμμαρίων ημερησίως για 2 μήνες.Μέχρι το τέλος της μελέτης, αυτές οι γυναίκες είχαν παρουσιάσει κατά 91% αύξηση στην ενυδάτωση του δέρματος και την ανθεκτικότητα.

Μελέτη του 2008 στη Γαλλία δείχνει αύξηση της απαλότητας και σφριγηλότητας του δέρματος. Αυτή η μελέτη παρουσίασε παρόμοια αποτελέσματα με τη μελέτη του Τόκιο.  Συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 35 και 55 πήραν υδρολυμένο κολλαγόνο 10 γραμμάρια ημερησίως για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματά τους μετρήθηκαν σε τεχνολογίες Corneometer και ανάλυσης εικόνας δερμάτων. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν υδρολυμένο κολλαγόνο παρουσίασαν 41% λιγότερες αυλακώσεις και λιγότερες ρυτίδες. Το δέρμα τους παρατηρήθηκε, επίσης, να είναι πιο ενυδατωμένο και πιο ανθεκτικό.

7 κορυφαία οφέλη του κολλαγόνου στον οργανισμό μας.
  1. συμβάλλει στην αναδόμηση δέρματος και μαλλιών
  2. βοηθάει στη θεραπεία διάφορων διαταραχών στις αρθρώσεις
  3. συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου έντερο
  4. αυξάνει το μεταβολισμό και την ενέργεια
  5. δυναμώνει τα νύχια και τα δόντια
  6. βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού
  7. μειώνει τα σημάδια κυτταρίτιδας και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος

Προσθέστε το κολλαγόνο στη ζωή σας

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου, όπως η σκόνη πρωτεΐνης κολλαγόνου, είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη του κολλαγόνου. Βεβαιωθείτε να κάνετε τη σωστή έρευνα πριν την επιλογή σας και φροντίστε να διαλέξετε βιολογικής προελεύσεως κολλαγόνο.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποστηρίζουν το σχηματισμό και τη χρήση του κολλαγόνου στον οργανισμό, όπως η βιταμίνη C, το μαγγάνιο, ο χαλκός, η προλίνη και τροφές πλούσιες σε ανθοκυανιδίνες (όπως τα βατόμουρα, τα κεράσια και τα βατόμουρα). Προκειμένου το κολλαγόνο να ενεργοποιηθεί στο σώμα, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε το συμπλήρωμα με μια πηγή αμινοξέων και βιταμίνης C, ή να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα σας περιλαμβάνει αυτές τις θρεπτικές ουσίες που θα ενεργοποιήσουν και  θα εξασφαλίσουν την μέγιστη απορρόφηση κολλαγόνου και χρήση του στο σώμα σας.

Εφόσον κάνετε την ερευνά σας για το κολλαγόνο και τα οφέλη του, σας προτείνω να δείτε και αυτό

AdRianna Gkika
Holistic Healing

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

Δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 100€ και βάρος έως 2 κιλά!
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.