Μέλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την επιδερμίδα

Η χρήση του μελιού ως τρόφιμο και ως φυσική τοπική θεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για θρεπτικούς, φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς από τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς. Οι μεσολιθικοί βράχοι που είναι πάνω από 8.000 χρόνια, πιστεύεται ότι απεικονίζουν τη συλλογή του μελιού και της κηρήθρας από τις φωλιές των άγριων μελισσών. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν μέλι για μαγείρεμα, για θεραπευτικά λουτρά, για να προάγουν την επούλωση πληγών και για τελετουργικές προσφορές. Τα αρχαία Βεδικά κείμενα της Ινδίας που χρονολογούνται  4.000 ετών, περιλαμβάνουν επίσης αναφορές σε αυτή τη φυσική θεραπευτική ουσία. Αυτό το γλυκό φαγητό, οργανικά δημιουργημένο από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών, έχει σαφώς θεωρηθεί ως ένα από τα πιο ξεχωριστά δώρα της φύσης.

Οι ιστορικές χρήσεις του μελιού διατηρούν τη συνάφεια και στον σύγχρονο κόσμο μας. Πολλές παγκόσμιες κουζίνες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χρυσαφί σταγόνες από ακατέργαστο μέλι για να γλυκάνουν τα πιάτα. Τα φάρμακα για το βήχα και το κρύο που προορίζονται για να απαλύνουν το ενοχλητικό συνάχι και τον πονόλαιμο συχνά περιέχουν μέλι, ενώ οι εταιρείες καλλυντικών εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως  “φυσικό αντιρυτιδικό” στα προϊόντα τους.

Οι διεξοδικές μελέτες σχετικά με τις χημικές και φαρμακολογικές επιδράσεις του μελιού στο δέρμα αυξήθηκαν σε αριθμό τα τελευταία χρόνια, κάνοντας εμφανίσεις σε αξιόλογα ιατρικά περιοδικά. Οι δερματολογικές εφαρμογές για το μέλι, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης πληγών, της αντιμετώπισης εγκαυμάτων και της απομάκρυνσης των ουλών, έχουν αποδειχθεί κλινικά βιώσιμες σε όλες τις δοκιμές των ασθενών, παράλληλα με την επιτυχία των εξελιγμένων φαρμακευτικών προϊόντων.

Το μέλι έχει σημαντικές αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που το καθιστούν πολύ χρήσιμο ως παράγοντα ρύθμισης του δέρματος. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι το μέλι είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο πολύπλοκη και πολύτιμη ουσία από ό, τι πιστεύαμε. Αυτή η ανακάλυψη του μελιού σε όλη τη σύγχρονη δερματολογία, δίνει μια εντελώς νέα έννοια στον όρο του«επιστροφή στα βασικά».

Top 5 τρόποι με τους οποίους το μέλι ωφελεί το δέρμα

Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί των θεραπευτικών επιδράσεων του μελιού στο δέρμα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας, οι ακόλουθες χρήσιμες ιδιότητες  έχουν γίνει γνωστές:

  1. Ισχυρό αντιμικροβιακό – η ενζυματική απελευθέρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (H202) και η παρουσία ενεργών συστατικών όπως η μεθυλυγλυκόλη στο μέλι, δίνουν τις ικανότητες καταπολέμησης των βακτηρίων. Με το να σταματήσει η δραστηριότητα των ερεθιστικών παθογόνων, το μέλι βοηθά τόσο στην εξουδετέρωση της υπάρχουσας φλεγμονής όσο και στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.
  2. Οργανική ενυδατική κρέμα – τα σάκχαρα στο μέλι δρουν ως φυσικά υγραντικά και μαλακτικά, αυξάνουν τη περιεκτικότητα σε νερό και μειώνουν την ξηρότητα του δέρματος ακόμα και μετά την πλύση.
  3. Ρυθμίζει το pH του δέρματος – η μικρή οξύτητα του μελιού δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον στο δέρμα που προάγει την επούλωση των ιστών και την αναγέννηση.
  4. Η πυκνότητα των θρεπτικών ουσιών – αν και αποτελείται πρωταρχικά από φρουκτόζη και γλυκόζη, το μέλι περιέχει επίσης πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα, προβιοτικά και άλλα συστατικά που προσδίδει στα κύτταρα του δέρματος.
  5. Υψηλή αντιοξειδωτική δράση – οι ισχυρές βοτανικές ενώσεις εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τις ουλές και τις ρυτίδες στην επιφάνεια του δέρματος και τους βαθύτερους ιστούς, προτού προκαλέσουν βλάβη.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω

Ειρήνη Διαμαντοπούλου
Marketing Προϊόντων & υπηρεσιών Ομορφιάς

Παρόμοια άρθρα