Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιηλιακή προστασία

αντιηλιακή

Πώς το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα

Το φυσικό φως του ήλιου περιέχει, μεταξύ άλλων,  υπεριώδης (UV) φωτόνια. Αυτά τα φωτόνια είναι μικρότερα σε μήκος κύματος και υψηλότερα σε ενέργεια από το ορατό φως. Επειδή δεν εμπίπτουν στο ορατό φάσμα, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Όταν πρόκειται για την έκθεση στον ήλιο, ό, τι δεν μπορείτε να δείτε, θα σας βλάψει. Όταν αυτά τα υψηλής ενέργειας φωτόνια χτυπάνε το δέρμα σας, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες και μπορούν επίσης να βλάψουν άμεσα το DNA σας. Βραχυπρόθεσμα, αυτές οι βλάβες που προκύπτουν λόγω των UV ακτινοβολιών μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα. Μακροπρόθεσμα προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς και τις εκατομμύρια νέες  περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο.

Οι ακτίνες UV στις οποίες εκτιθόμαστε στην επιφάνεια της γης αποτελούνται  από τα UVB και UVA φωτόνια. Οι ακτίνες UVB  φέρουν μικρότερο μήκος κύματος , δεν διεισδύουν βαθιά μέσα στο δέρμα, προκαλούν σημαντική βλάβη στο DNA και είναι η κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος και  του καρκίνου του δέρματος. Οι μεγαλύτερου μήκους κύματος ακτίνες UVA εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, όπου παράγουν ελεύθερες ρίζες. Η έκθεση σε UVA έχει συνδεθεί με την πρόωρη γήρανση του δέρματος και ανοσολογικές διαταραχές.

Ένα αντηλιακό προϊόν δρα σαν ένα πολύ λεπτό αλεξίσφαιρο γιλέκο, σταματώντας τα φωτόνια UV στο να μπορέσουν να φτάσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν ζημιά. Περιέχει οργανικά αντηλιακά μόρια που απορροφούν τις UV ακτίνες, όπως και ανόργανες χρωστικές που απορροφούν, αποτρέπουν και αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Για να διαθέτει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας, ένα αντηλιακό προϊόν πρέπει να έχει  τις επαρκείς ποσότητες αυτών των προστατευτικών παραγόντων.

Ο όρος SPF που εμφανίζεται στις ετικέτες των αντηλιακών σημαίνει Sun Protection Factor/ Ηλιακός Προστατευτικός Παράγοντας, στην πραγματικότητα είναι ένας δείκτης προστασίας από το ηλιακό έγκαυμα. Τα προϊόντα με υψηλότερο δείκτη προστασίας επιτρέπουν λιγότερα φωτόνια που προκαλούν ηλιακό έγκαυμα για να απορροφηθούν από  το δέρμα.

Το πρόβλημα με τα χημικά αντηλιακά

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα αντηλιακά μας προστατεύουν, πολλά αντηλιακά προϊόντα μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα κακοήθη κύτταρα και να συμβάλλουν στην εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος, επειδή περιέχουν επικίνδυνα συστατικά. Τα ενεργά συστατικά στα αντηλιακά κατατάσσονται σε δύο ομάδες, στα ορυκτά και στα χημικά φίλτρα. Κάθε ένα  χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό για την προστασία του δέρματος και τη διατήρηση της σταθερότητας στο φως του ήλιου. Κάθε ένα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Τα πιο κοινά αντηλιακά στην αγορά περιέχουν χημικά φίλτρα.

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος σας από την ακτινοβολία UV

Με τη συντριπτική αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη χρήση χημικών ουσιών σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας μας και τις αρνητικές επιπτώσεις τους, δόθηκε το έναυσμα για μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα φυσικών εναλλακτικών  λύσεων.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν εταιρείες που παράγουν αποτελεσματικά φυσικά αντηλιακά, μία από αυτές και η δική μας εταιρία, που κατασκευάζουν προϊόντα που συμβάλουν στην ολική προστασία και δέρματος και οργανισμού. Μην ξεχνάμε πως το 70% των ουσιών που απλώνουμε στο δέρμα μας απορροφώνται στο εσωτερικό του.

Για αρχή ας δούμε μερικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν να ενισχύσουμε τα αντιοξειδωτικά επίπεδα του δέρματος μας για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, διότι μέσω της σωστής διατροφής μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από μέσα προς τα έξω.

  • Κακάο (μαύρη σοκολάτα): περιέχει 4 φορές περισσότερο φαινόλες και κατεχίνες, όπως το τσάι. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα μας από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Δεν θα πρέπει να προστεθεί γάλα στην σοκολάτα καθώς παρεμβαίνει στην σωστή απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Συνιστώμενη δόση: 62 gr μαύρης σοκολάτας καθημερινά.
  • Πράσινο και μαύρο τσάι: πλούσια σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από βότανο. Προσφέρουν απαράμιλλη δράση ενάντια στην έκθεση των ελεύθερων ριζών που είναι υπεύθυνες για το 80% της γήρανσης του δέρματος και μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική προστασία από μέσα προς τα έξω. Σύμφωνα με μια μελέτη, πίνοντας δύο ή περισσότερα φλιτζάνια μαύρο ή πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του δέρματος κατά 30%.
  • Μικρο-φύκια: όπως χλωρέλλα και σπιρουλίνα, περιέχουν ένα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι, ίσως, το πιο ισχυρή ουσία που έχει μελετηθεί ποτέ. Είναι 550 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα και τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Καροτενοειδή: είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UVB. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε οξυγονούχες ενώσεις καροτενοειδών γνωστά ως ξανθοφύλλα. Οι καροτίνες είναι μη οξυγονούχες καροτενοειδές ενώσεις που παρέχουν μια χρωστική ουσία στα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτή η χρωστική ουσία χρησιμοποιείται από τα φυτά ως αντηλιακό και μπορεί να ενεργοποιήσει τη μελανίνη. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε καροτίνες είναι: βερίκοκα, παπάγια, μάνγκο, καρότα, γλυκοπατάτες και τα τεύτλα.

Φυσική Προστασία με Vitamelia

Η VitaMelia δεσμεύεται και εξασφαλίζει στους καταναλωτές της, άριστη ποιότητα προϊόντων καθώς και τη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους. Mε εξειδικευμένη σύνθεση και χωρίς πρόσθετα χημικά τα βιολογικά αντηλιακά μας προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά του χρόνου και ενισχύουν το φυσικό μηχανισμό προστασίας του δέρματος  από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Μερικά συστατικά που περιέχονται στα αντηλιακά είναι:

Εκχύλισμα Σπιρουλίνας: πλούσιο σε συστατικά με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες για τo δέρμα. Περιέχει μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης και σιδήρου, καθώς και μαγνήσιο, κάλιο, Β- καροτίνη και βιταμίνες με ευεργετική δράση στην ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το εκχύλισμα Σπιρουλίνας ενισχύει την ανανέωση της επιδερμίδας και προσδίδει λάμψη και υγιή όψη.

Argan Oil: πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τερπενοειδή, καροτενοειδή και βιταμίνη Ε που του προσδίδουν άριστες καλλυντικές ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα ενυδατικό & θρεπτικό κατάλληλο για αφυδατωμένα και ώριμα δέρματα.

Avocado Oil: λάδι αβοκάντο πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β.Κατάλληλο για αφυδατωμένα δέρματα. Απορροφάται γρήγορα λόγω της περιεκτικότητας σε φυτοστερόλες. Είναι ιδιαίτερα ενυδατικό & θρεπτικό κατάλληλο για αφυδατωμένα και ώριμα δέρματα.

Βιολογικό Εκχύλισμα Αλόης: η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, μέταλλων, ιχνοστοιχείων, αλλά και αμινοξέων που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργεια τους, προσφέρει καταπραϋντική και απαλυντική δράση και ενισχύει την ανανέωση της επιδερμίδας.

Και αρκετά άλλα συστατικά που συμβάλλουν στη υγιή προστασία της επιδερμίδας σας χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ

AdRianna Gkika
Holistic Healer

 

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

Δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 100€ και βάρος έως 2 κιλά!
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.