Ο διαβητικός είναι καρδιοπαθής

Πολλοί πιστεύουν ότι ο διαβητικός δεν θεωρείται κατ’ ανάγκην καρδιοπαθής.

Διαβητικός είναι ο ασθενής που πάσχει κυρίως από αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει σε σταθερό, φυσιολογικό επίπεδο το σάκχαρο του αίματός του, το οποίο είναι συνήθως αυξημένο (πρωινό σάκχαρο πριν από το φαγητό λιγότερο από 126 mg%, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μικρότερη από 7 mmol/liter και μεταγευματικό σάκχαρο 2 1/2 ώρες μετά το φαγητό, στο επίπεδο των φυσιολογικών τιμών). Εν τούτοις ο διαβήτης είναι μία πάθηση που δεν αφορά μόνον το σάκχαρο αλλά είναι μία σοβαρή διαταραχή του μεταβολισμού όλων των βασικών ουσιών που χρησιμοποιεί ο κάθε άνθρωπος για τη διατροφή του.

Δηλαδή η μεταβολική διαταραχή επεκτείνεται στις πρωτεΐνες και τα λίπη, γι’ αυτό και θεωρείται ο βασικότερος συντελεστής του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Για το λόγο αυτό ο ασθενής που πάσχει από διαβήτη δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στη ρύθμιση του σακχάρου του με ειδική διατροφή και φάρμακα, αλλά θα πρέπει να αλλάζει διαιτολόγιο και τρόπο ζωής.

– Θα πρέπει δηλαδή να περπατά 3-5 χιλιόμετρα και να ασκείται κάθε μέρα.
– Θα πρέπει να διατηρεί φυσιολογικό το βάρος του σώματός του. Ένας καλός απλός δείκτης είναι η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, η οποία δεν θα πρέπει να είναι άνω των 102 cm για τους άνδρες και 88 cm για τις γυναίκες.
– Θα πρέπει να αποφεύγει τα λιπαρά και ιδιαίτερα τα κορεσμένα λίπη, στα οποία ανήκουν τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και ιδιαιτέρως το βούτυρο.

Ο διαβήτης θεωρείται η πάθηση που προσβάλλει και καταστρέφει όλα τα όργανα του οργανισμού αλλά κυρίως καταστρέφει τις αρτηρίες του και θεωρείται κατ’ εξοχήν πάθηση των αρτηριών. Για το λόγο μάλιστα θα πρέπει παράλληλα με τη φροντίδα για τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα να ακολουθείται και η προληπτική θεραπεία για την προφύλαξη από τη διαταραχή της λειτουργίας του τοιχώματος των αρτηριών.

Οι αρτηρίες του διαβητικού χάνουν την ελαστικότητά τους και παθαίνουν αρτηριοσκλήρωση. Αναπτύσσονται αθηροσκληρωτικές πλάκες στο τοίχωμα των αρτηριών, οι οποίες ανεξάρτητα από το μέγεθός τους μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο χωρίς ο άρρωστος να έχει οποιαδήποτε προειδοποιητική ενόχληση. Οι αρτηρίες της καρδιάς προσβάλλονται συχνότερα και έτσι ο διαβητικός ασθενής κινδυνεύει περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η βλάβη που δημιουργεί ο διαβήτης στο τοίχωμα των αρτηριών της καρδιάς είναι τόσο σοβαρή ώστε και εάν ακόμα χρειαστεί να επιχειρηθεί αγγειοπλαστική (μπαλόνι) ή εγχείρηση bypass, ο διαβητικός ασθενής έχει τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποτύχει η επέμβασή του, συγκριτικά με έναν άρρωστο με στεφανιαία νόσο χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Πέραν τούτου όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι όταν ο διαβήτης προσβάλλει τα αγγεία της μικροκυκλοφορίας, τότε προκαλείται προσβολή του μυοκαρδίου από μυοκαρδιοπάθεια που ονομάζεται διαβητική μυοκαρδιοπάθεια.

Κατά συνέπεια, για όλους αυτούς τους λόγους ο διαβητικός θεωρείται παράλληλα και καρδιοπαθής, γι’ αυτό άλλωστε κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τον διαβήτη σαν έβδομη αιτία καρδιολογικού θανάτου.

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός,
Εφημερίδα « Ελευθεροτυπία » – 17/07/2007

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και τα παρακάτω:

Liver Shield – Γαϊδουράγκαθο
Μαστίχα Χίου
Antioxidant 24h
Ω3 Fish Oil (BEST EPA COMPLEX)
Cardio Q10 – Συνένζυμο Q10

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

Δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 100€ και βάρος έως 2 κιλά!
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.