Κατάθλιψη και διατροφή!

κατάθλιψη

Οι αλλαγές που επήλθαν στο σύγχρονο τρόπο ζωής τα τελευταία 50 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητες ούτε τις διατροφικές μας συνήθειες, ούτε την ποιότητα των τροφίμων.

Δύο βρετανικές οργανώσεις υγείας, η Sustain (Alliance for better food and farming ) και το Ίδρυμα για την Ψυχική Υγεία (Mental Health Foundation), δηλώνουν πεπεισμένες για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Εκτιμούν πως αυτές ακριβώς οι αλλαγές είναι εν μέρει υπεύθυνες για την αύξηση της πελατείας των ψυχιάτρων και σημειώνουν πως κάποιοι από τους “ενόχους” για μια σειρά ψυχικών προβλημάτων και διαταραχών ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο πιάτο μας, καθώς η αντικατάσταση των φρέσκων και υγιεινών τροφίμων από το διαιτολόγιο μας με κορεσμένα λίπη και ζάχαρα, μεταφράζεται για τον οργανισμό σε πολλά περισσότερα, από μερικά περιττά κιλά.

Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασαν την πρώτη έκθεση τους στην οποία υποστηρίζουν πως η μη ισορροπημένη διατροφή σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, αντανακλάται στην πνευματική υγεία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, είτε με τη μορφή ψυχικών νοσημάτων, είτε προβληματικών συμπεριφορών, είτε νευρολογικών προβλημάτων.

Φυσικά, η έρευνα έχει πολύ δρόμο ακόμα. “Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την επίδραση της διατροφής στον οργανισμό. Τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως ο εγκέφαλος, ως όργανο του σώματος, επηρεάζεται και αυτός από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει” εξηγεί ο δρ Andrew McCulloch, διευθυντή του Ιδρύματος για την Ψυχική Υγεία και προσθέτει πως η αντιμετώπιση ψυχικών προβλημάτων με δραστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής έχει δώσει σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ´ ότι οι συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές ή η ψυχοθεραπείες.

Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του 71χρονου Brian Godfrey, ο οποίος κατάφερε να απαλλαγεί από τη χρόνια κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε επί τέσσερις δεκαετίες μόνο όταν διέγραψε από το διαιτολόγιο του ορισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τον καφέ και τη μπύρα, στα οποία εν αγνοία του παρουσίαζε μια μορφή δυσανεξίας.

“Οι τροφές του Μυαλού” :

Ταραχή = Έλλειψη φολικού οξέως
Κατάθλιψη = Έλλειψη βιταμινών Β3-Β6-C, φολικού οξέως, Μαγνησίου, Λιπαρού οξέως Ωμέγα 3, Σελινίου, Ψευδαργύρου
Εκνευρισμός = Έλλειψη βιταμίνης Β6, Μαγνησίου, Σελινίου
Υπνηλία = Έλλειψη Ψευδαργύρου
Αϋπνία = Έλλειψη Μαγνησίου
Κακή Μνήμη = Έλλειψη Ωμέγα 3, Βιταμινών Β5-Β6-Β12
Στρες = Έλλειψη βιταμίνης Β6
Αδυναμία Συγκέντρωσης ή Σύγχυση = Έλλειψη Βιταμινών Β1- Β12, Ψευδαργύρου.
Στην έκθεση “Οι τροφές του Μυαλού” που παρουσίασε το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας καταδεικνύεται η εύθραυστη ισορροπία στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνες, μέταλλα και λίπος, η οποία έχει ανατραπεί στην πάροδο των δεκαετιών.

Αιτία

H βιομηχανοποίηση των καλλιεργειών και η ευρεία χρήση λιπασμάτων, που έχουν προκαλέσει αλλαγές στη σύσταση και στην ποσότητα του λίπους των ζώων εκτροφής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα τα κοτόπουλα πριν από 30 χρόνια παρουσίαζαν λίπος της τάξης του 2%, ενώ τώρα φτάνει το 22%. Επίσης, το λίπος τους είναι πιο φτωχό σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και 6 που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, μείωση της πρόσληψης λαχανικών κατά 34% και ψαριών κατά τα 2/3 απ´ ότι πριν από 50 χρόνια δημιουργούν προβλήματα στις λειτουργικές διαδικασίες του εγκεφάλου. Όλα αυτά συνδέονται με την εκδήλωση κατάθλιψης, προβλημάτων συγκέντρωσης, υπερκινητικότητας, ακόμα και σχιζοφρένιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα

Η κατάθλιψη, συνδέεται με χαμηλή κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων . Η σχιζοφρένεια , συνδέεται χαμηλή επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Για τη νόσο του Αλτσχάιμερ , έρευνες έχουν καταδείξει ότι η διατροφή πλούσια σε λαχανικά θωρακίζει από τη νόσο. Η υπερκινητικότητα , διαταραχή που ταλαιπωρεί συνήθως τα παιδιά σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και λιπαρών οξέων.

Οι ειδικοί του Ιδρύματος δηλώνουν πως το πεδίο έρευνας εν πολλοίς παραμένει ανεξερεύνητο, εντούτοις ενθαρρύνουν τον κόσμο να υιοθετήσει μια πιο υγιεινή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα και το ψάρι.

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και τα παρακάτω:

BioVitamiCell
Ω3 Fish Oil (BEST EPA COMPLEX) 
Antistress Valerian 

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

Δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 100€ και βάρος έως 2 κιλά!
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.