Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ανακούφιση από τους πόνους.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA), αποκάλυψαν οι έρευνες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για άγνωστους λόγους αρχίζει να επιτίθεται και να καταστρέφει τους δικούς του ιστούς. Στην RA, η μεγαλύτερη βλάβη  προκαλείται στον χόνδρο στις αρθρώσεις, συνήθως σε ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αυτές οι αρθρώσεις γίνονται ερυθρές, ζεστές  και πρησμένες, με αποτέλεσμα την δυσκολία στην κίνηση και τον έντονο πόνο. Άλλα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει οζίδια ή εξογκώματα κάτω από το δέρμα, φλεγμονή των οφθαλμών, και αίσθημα κακουχίας. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 35 και 60, και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Οι τυπικές φαρμακευτικές θεραπείες για τη RA αποτελούνται από δύο διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων: τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του πόνου, και τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs), πολλά από αυτά είναι καταστολείς του ανοσοποιητικού, με σκοπό να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και να προκαλέσουν ύφεση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων, ΜΣΑΦ και DMARDs μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα στρέφονται για βοήθεια σε εναλλακτικές θεραπείες ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους.

Αντιοξειδωτικά

Πολλοί εναλλακτικοί ολιστικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τα αντιοξειδωτικά ως θεραπεία για τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε επιστημονικές μελέτες, η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο, άλλα όχι τη φλεγμονή. Μια άλλη μελέτη, που έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο VU του Ιατρικού Κέντρου στο Αμστερνταμ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Rheumatology  το 2008, δοκίμασε σε οκτώ ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα την κατανάλωση 20 γραμμαρίων  αντιοξειδωτικών για διάρκεια των 10 εβδομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μη-καπνίστριες γυναίκες που λάμβαναν είτε ΜΣΑΦ ή «δεύτερης γραμμής» φάρμακα ρευματοειδούς αρθρίτιδας για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης.

Τα αντιοξειδωτικά περιλάμβαναν 400 mg α-τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε), 10 mg λυκοπενίου, 10 mg λουτεΐνης και 5mg καροτενοειδών φοινικέλαιο, συμπεριλαμβανομένων άλφα καροτένιο (βιταμίνη Α). Οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης μία ημερήσια δόση 200 mg βιταμίνης C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν στο τέλος της μελέτης, ότι στους συμμετέχοντες είχαν μειωθεί σημαντικά οι πρησμένες  και επώδυνες αρθρώσεις σε σχέση με την έναρξη της μελέτης, και η γενική υγεία τους είχε βελτιωθεί. Εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά το τέλος της παρέμβασης με αντιοξειδωτικά, τα συμπτώματα και η υγεία τους είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται και πάλι – υποδεικνύοντας ότι η συνεπής, συνεχής αντιοξειδωτική θεραπεία είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ιχθυέλαιο Ω3

Μέχρι στιγμής, η πιο καλά αποδεδειγμένη φυσική θεραπεία των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι το ιχθυέλαιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τουλάχιστον 13 ξεχωριστές διπλά-τυφλές μελέτες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, σε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πραγματικά επιτρέπουν στους ασθενείς να μειώσουν τη χρήση ΜΣΑΦ τους. Κάποια από τις έρευνες δείχνει ότι το ιχθυέλαιο γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνεται ως μέρος μιας διατροφής που είναι χαμηλή σε ωμέγα-6, όπως μια χορτοφαγική διατροφή, ή όταν λαμβάνεται επίσης ελαιόλαδο.

Επειδή η σοβαρή βλάβη της άρθρωσης εμφανίζεται νωρίς στη ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι σημαντικό οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να συνεχίζουν να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας, ακόμη αν ξεκινήσουν τη λήψη αντιοξειδωτικών, ιχθυέλαιου ή άλλων εναλλακτικών θεραπειών.

Εφόσον κάνετε την έρευνά σας, σας συνιστούμε να δείτε και τα παρακάτω:

BioA.F.A Blue Grean Algae
BioMax Colostrum 29% IgG
Antioxidant 24h
Ω3 Fish Oil (BEST EPA COMPLEX)

Dr Λάμπρος Γερακούλιας M.D. {E.H.}

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

Δωρεάν έξοδα αποστολής για παραγγελίες άνω των 100€ και βάρος έως 2 κιλά!
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.