Σκόρδο: ο φυσικός σύμμαχος κατά του καρκίνου!

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου πολύ καιρό πριν από τη σύγχρονη ιατρική και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως ως καρύκευμα σε όλο τον κόσμο. Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας. Η χρήση του σκόρδου και η πρόληψη του καρκίνου είναι δυο έννοιες άμεσα συνδεδεμένες.

Τι είναι το σκόρδο;

Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό που φέρει την επιστημονική ονομασία Allium sativum. Ανήκει στην κατηγορία Allium, των φυτών που περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο και τα πράσα. Το σκόρδο αποτελείται από ενώσεις θείου που είναι ο κύριος πρόδρομος των βιοδραστικών ενώσεων του (οι ενώσεις αυτές είναι ουσίες που εμπεριέχονται σε τρόφιμα και επιφέρουν αλλαγές στην κατάσταση της υγείας), οι οποίες εκλύονται με τη σύνθλιψη, τον τεμαχισμό ή τη πολτοποίηση του.

Επιδράσεις του σκόρδου σε ορισμένες μορφές καρκίνου

Φαίνεται πως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του σκόρδου, παρουσιάζεται σε σχέση με ορισμένες μορφές καρκίνου, φαίνεται επίσης πως επιδρά ως παράγοντας προστασίας έναντι πολλών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η αυξημένη πρόσληψη σκόρδου οδηγεί σε μειωμένη εμφάνιση των ακόλουθων καρκίνων:

  • Καρκίνος του γαστρεντερικού
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του στομάχου
  • Καρκίνος του οισοφάγου
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του παγκρέατος
Επιδράσεις του σκόρδου επί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων:
  1. Πολλές ενώσεις που προσλαμβάνονται από τα εκχυλίσματα σκόρδου φαίνεται να παρουσιάζουν έναν προστατευτικό ρόλο έναντι των καρκίνων και να ενισχύουν την επίδραση των χημειοθεραπευτικών παραγόντων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2001 στην Αγγλία ισχυρίστηκε ότι το Ajoene (μια φυσική ένωση προερχόμενη από το σκόρδο) βρέθηκε να προκαλεί κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων στην βλαστική κρίση σε ασθενείς με λευχαιμία (του χρόνιου μυελογενούς τύπου) .
  2. Σε μελέτες που διεξήχθησαν στην Ινδία ανέφεραν επίσης ότι το σκόρδο θα μπορούσε να μειώσει την τοξικότητα της Cyclophosphamide, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου χημειοθεραπευτικού παράγοντα, χωρίς να παρεμβαίνει στις αντικαρκινικές θεραπευτικές ικανότητές του. Η πρώτη μελέτη (που διεξήχθη σε μοντέλα ποντικών) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν μία ενδοπεριτοναϊκή δόση σκόρδου δινόταν ταυτόχρονα με κυκλοφωσφαμίδη, μείωνε την τοξικότητα του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου και επίσης αύξανε τη διάρκεια ζωής κατά περισσότερο από 70%.
  3. Μια άλλη μελέτη ανέφερε επίσης ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της Ν-μεθυλο-Ν-νιτροζουρία που δινόταν σε μεταβατικό επιθήλιο (ουροδόχου κύστης) καρκίνωμα. Ευνοϊκά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν όταν δόθηκαν υψηλότερες δόσεις για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
  4. Το σκόρδο έχει επίσης τεκμηριωθεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των χρωμοσωματικών βλαβερών συνεπειών της μιτομυκίνης C, ενός άλλου χημειοθεραπευτικού φαρμάκου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία ανέφερε ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τις κλαστογονικές (βλάβη χρωμοσώματος) επιδράσεις των 3 ουσιών, οι οποίες είναι η Μιτομυκίνη C, το κυκλοφωσφαμίδιο, και το αρσενικό νάτριο.
  5. Τα εκχυλίσματα σκόρδου επηρεάζουν επίσης την Αδριαμυκίνη, ένα άλλο χημειοθεραπευτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρκίνων του μαστού, της ουροδόχου κύστης, κεφαλής και λαιμού. Η Αδριαμυκίνη είναι γνωστή για τις καρδιοτοξικές παρενέργειες (έχει επιβλαβή αποτελέσματα στους μυς της καρδιάς). Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό στη μείωση των καρδιοτοξικών επιδράσεων της Adriamycin (το οποίο περιλαμβάνει και την καρδιακή ανεπάρκεια).
  6. Το σκόρδο σύμφωνα με διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι μειώνει τις γαστρικές και εντερικές παρενέργειες που προκαλούνται από τη Μεθοτρεξάτη, που περιλαμβάνει γαστρική εξέλκωση, διάρροια, κ.λπ.
  7. Η φθοριοουρακίλη είναι ένα άλλο χημειοθεραπευτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο κόλον, καρκίνο του ορθού και στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ορισμένες παρενέργειες συνοδεύουν και αυτό το φάρμακο, και τα εκχυλίσματα σκόρδου έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν διάφορες βλάβες στο λεπτό έντερο.
  8. Το Cisplatin είναι ένα άλλος χημειοθεραπευτικός παράγοντας ο οποίος χρησιμοποιείται σε διάφορους τύπους καρκίνου. Εντούτοις, συνδέεται συχνά με περιορισμένη πρόκληση νεφροτοξικότητας δηλαδή η ικανότητά του να βλάψει το ανθρώπινο νεφρό. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό το 2008, αξιολόγησε τη θετική επίδραση του σκόρδου στη συγκεκριμένη παρενέργεια της Cisplatin.
  9. Μια ακόμη μελέτη που διεξήχθη στην Πολωνία, και δημοσιεύθηκε το 2011, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο βοηθούν στην προστασία των κανονικών (μη-καρκινικών) κυττάρων του ήπατος που μπορεί να υποστούν φθορά κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας . Αυτά τα συγκεκριμένα οφέλη ελήφθησαν από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες (την ικανότητα μίας ουσίας να μειώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις των παραπροϊόντων των διαφόρων εν εξελίξει χημικών αντιδράσεων) του σκόρδου.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα με τα οφέλη του σκόρδου, σας προτείνουμε να δείτε και το παρακάτω

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα