Στατίνες: σύμμαχος ή εχθρός για την υγεία;

Στατίνες

Οι στατίνες, η ευρέως συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων, γνωστή για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, ήρθαν πρόσφατα κάτω από πυρά μετά από την ανακοίνωση μιας μελέτης, η οποία αποκάλυψε ότι καταστρέφουν την υγεία του ανθρώπου περισσότερο από ό,τι συμβάλουν στη βελτίωσή της.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα στατινών, τα οποία είναι κοινώς γνωστά με τις εμπορικές ονομασίες τους, συμπεριλαμβανομένων  των Lipitor, Crestor και Zocor. Οι δαπάνες συνταγογράφησης φαρμάκων, μόνο στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε σε περίπου 374 δισεκατομμύρια $ το 2014, που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο δαπανών από το 2001. Οι στατίνες αναμφίβολα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της δαπάνης, και τώρα οι καταναλωτές, οι οποίοι λαμβάνουν τέτοια φάρμακα, έχουν πολλά περισσότερα να ανησυχούν πέραν τη ζημιά που κάνουν στο πορτοφόλι τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology, αναφέρει ότι «οι επιπτώσεις των στατίνων σε άλλες βιολογικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων παρέχει μια νέα εξήγηση για τις κλινικές επιδράσεις τους. » Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι οι εν λόγω ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν την προώθηση της «διαδικασίας της γήρανσης» και σημειώνει επίσης ότι «… η μακροχρόνια χρήση των στατινών έχει συσχετισθεί με ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων τη μυοπάθεια,  τις νευρολογικές παρενέργειες και  τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. » Η μυοπάθεια αναφέρεται σε σκελετική μυϊκή αδυναμία.

Οι στατίνες καθιστούν τα κύτταρα ανίκανα να επισκευαστούν σωστά, δημιουργούν προβλήματα στο νευρικό σύστημα και καταστρέφουν τη μνήμη.

Ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη δείχνουν ότι τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις στατίνες έχουν πιθανόν υποβαθμιστεί με το πέρασμα των χρόνων. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που προέβαιναν στη λήψη φαρμάκων μείωσης της χοληστερίνης είχαν βιώσει καταρράκτη, ατονία, προβλήματα στο συκώτι, πόνο στους μυς και απώλεια μνήμης. Με απλά λόγια, τα φάρμακα βρέθηκαν να παρεμβαίνουν στα κύτταρα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αρχικός τους σκοπός της αναπαραγωγής και της συμβολής τους στην επισκευή του σώματος ανατράπηκε.  Ως επακόλουθο την εμφάνιση τρομερών θεμάτων υγείας ή την επιδείνωση των υπαρχόντων.

Ο Καθηγητής Reza Izadpanah, βιολόγος βλαστικών κυττάρων και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσιευμένης μελέτης, λέει, «Η μελέτη μας δείχνει πως οι στατίνες μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις στατίνες ως προληπτικό φάρμακο υπέρ [της υγείας τους] θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η έρευνά μας δείχνει ότι έχει γενικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο σώμα που συμπεριλαμβάνουν πόνο των μυών, διαταραχές του νευρικού συστήματος και προβλήματα αρθρώσεων.»

Παρά τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τα φάρμακα στατινών, η FDA λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις παρενέργειες.

Ενώ η FDA σημειώνει στην ιστοσελίδα της ότι «γνωστική (συσχετιζόμενη με τον εγκέφαλο) δυσλειτουργία, όπως απώλεια μνήμης και σύγχυση, έχει αναφερθεί από ορισμένους χρήστες στατίνης” και ότι “Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 »,αναφέρει ότι μπορούν επίσης να διατηρήσουν τα μέτρα ασφάλειας και την αποτελεσματικότητά τους.  Ο αναπληρωτής διευθυντής για την ασφάλεια στο τμήμα του FDA των Προϊόντων Μεταβολισμού και Ενδοκρινολογίας (DMEP). Λέει, «Αυτή η νέα πληροφορία δεν πρέπει να τρομάξει τους ανθρώπους σε σχέση με τις στατίνες.  Το όφελός τους είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και γνώση των παρενεργειών τους.»

Αδιαμφισβήτητο; Ειδικά μετά από αυτή την τελευταία μελέτη, επιτρέψτε να διαφωνήσουμε. Που είναι το ευεργετικό στην επιτάχυνση της γήρανσης, στα κύτταρα που δεν λειτουργούν σωστά,  στη μυϊκή αδυναμία και στην απώλεια μνήμης;

Οι φυσικές θεραπείες και ένας ολιστικός τρόπος προσέγγισης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης, χωρίς την ανάγκη να ληφθούν φαρμακευτικά προϊόντα που παράγουν επικίνδυνες παρενέργειες. Για αρχή ξεκινήστε εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των υγιών λιπών και των τοξικών λιπών. Τα τοξικά λίπη και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η εξάλειψη των τοξικών λιπών και της ζάχαρης από τη διατροφή σας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της χοληστερόλης σας. Έπειτα, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, βότανα, βιταμίνες και συμπληρώματα που υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης σας με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνά, σας προτείνουμε να κοιτάξετε και εδώ.

Adrianna Gkika
Holistic Healing

Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι για τα νέα άρθρα μας!

 

Θέλεις 15% Έκπτωση;
Εγγραφή στο Newsletter!
Κάνε εγγραφή στο newsletter και κέρδισε 15% έκπτωση στην επόμενη παραγελία σου
Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή
close-link
  • Δεν υπάρχουν προϊοντα στο καλάθι.