Αμίαντος: Μια διαρκής απειλή

Το θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν έως το 2030 ασθένειες (σ.σ. καρκίνοι), που συνδέονται με τον αμίαντο, ενώ στην Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός αγγίζει 150.000 άτομα.

Στοιχεία σοκ παρουσιάστηκαν σε διημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της ΓΣΕΕ, με θέμα «Αμίαντος: Μια διαρκής απειλή, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους». Στο καυτό αυτό ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια χιλιάδων πολιτών στους χώρους εργασίας τους, η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα. Ανησυχητικά είναι παράλληλα τα στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Παταργιά, νέοι έλεγχοι αποκάλυψαν επιπλέον 422 σχολεία μολυσμένα με στοιχεία αμιάντου και άλλα 20 με πλήρη αμίαντο.

Η τελική εκτίμηση είναι ότι τα δηλητηριασμένα σχολεία θα πλησιάσουν τα 800 και το συνολικό κόστος απομάκρυνσης θα υπερβεί τα 50 κατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εντοπισμού και απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία ξεκίνησε το 2004 κατά το κόστος κατεδάφισης 54 κτηρίων με πλήρη αμίαντο έφτασε τα 17 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν υπάρχει όριο ασφαλούς επιπέδου έκθεσης στον αμίαντο, είτε με την έννοια του χρόνου είτε με την έννοια της συγκέντρωσης των εισπνεόμενων ινών. «Ακόμη και ελάχιστη δόση είναι ικανή να προκαλέσει νόσο», τόνισε ο πνευμονολόγος εντατικολόγος αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο Ανδρέας Κόλλιας, μέλος Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, υπεύθυνος για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, σημείωσε ότι προϊόντα αμιάντου υπάρχουν σε διάφορα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (πχ. Τακάκια αυτοκινήτων). «Λόγω των ιδιοτήτων του και του φθηνού κόστους φθάσαμε να έχουμε 3.000 εφαρμογές αμιάντου», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θανάσης Κατσιγιάννης.

Οι αριθμοί που σοκάρουν, 500.000 θανάτους στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι καρκίνοι που συνδέονται με τον αμίαντο. 150.000 ανθρώπους στην Ελλάδα απειλεί αυτός ο κίνδυνος. 1η Ιανουαρίου 2005 απαγορεύτηκε στην Ε.Ε. η παραγωγή, η εμπορία και η χρήση αμιάντου. 422 σχολεία «μολυσμένα» με στοιχεία αμιάντου και άλλα 20 με πλήρη αμίαντο εντοπίστηκαν έπειτα από νέους ελέγχους.

Σε 800 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα δηλητηριασμένα σχολεία. 50 εκατ. Ευρώ ήταν το κόστος απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία. 17 εκατ. Ευρώ ήταν το κόστος για κατεδάφιση συνολικά 54 σχολείων. 9 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Π.Δ. 212/2006 που αντιμετωπίζει θέματα προστασίας της ασφάλειας/υγείας των επαγγελματικά εκτιθέμενων στον αμίαντο εργαζομένων.

Εφημερίδα «Απογευματινή», 31/10/2006

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα