Αυτισμός: τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ο αυτισμός ανήκει σε μια ομάδα αναπτυξιακών διαταραχών που ονομάζονται διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD). Το όνομα “φάσμα” πηγάζει από το γεγονός ότι οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν κάθε παιδί με διαφορετικό τρόπο. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη πολλών βασικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων κοινωνικοποίησης ή διαμόρφωσης σχέσεων με τους άλλους και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί επίσης να έχουν διανοητικές διαταραχές και θέματα συμπεριφοράς

Ποια είναι τα συμπτώματα του αυτισμού;

Τα συμπτώματα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού εμφανίζονται συνήθως πριν το παιδί  φτάσει την ηλικία των 3 και μπορεί να διαρκέσει στην υπόλοιπη ζωή του. Τα παιδιά με ASD μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα από ήπια έως δυσλειτουργικά. Τα γενικά συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν έως κάποιο βαθμό σε ένα παιδί με αυτισμό περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της χρήσης και της κατανόησης της γλώσσας.
  • Αδυναμία συμμετοχής σε μια συνομιλία, ακόμη και όταν το παιδί έχει τη δυνατότητα να ομιλεί.
  • Δυσκολία με τη μη-λεκτική επικοινωνία, όπως είναι οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του προσώπου.
  • Δυσκολία με την κοινωνική αλληλεπίδραση, συμπεριλαμβανομένου το να σχετίζεται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον του.
  • Δυσκολία στο να κάνει φίλους, προτιμώντας να παίξει μόνο του.
  • Ασυνήθιστοι τρόποι στο να παίζει με τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα, όπως το να παρατάσσει τα παιχνίδια του μόνο με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
  • Δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές στη ρουτίνα ή στο οικείο περιβάλλον, ή μια παράλογη επιμονή στο να ακολουθεί τις ρουτίνες λεπτομερώς.
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος, ή πρότυπα συμπεριφορών, όπως το να χτυπάει τα χέρια του, το να περιστρέφεται γύρω από το σώμα του, και το να χτυπάει το κεφάλι του.
  • Ενασχόληση με ασυνήθιστα αντικείμενα ή μέρη αντικειμένων.
  • Τα άτομα με μια μορφή αυτισμού, που ονομάζεται αυτιστικός Σαβαντισμός, έχουν εξαιρετικές δεξιότητες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η μουσική, η τέχνη, και οι αριθμοί. Άτομα με αυτή τη μορφή αυτισμού είναι σε θέση να εκτελέσουν αυτές τις δεξιότητες χωρίς κάποια εκμάθηση ή πρακτική εξάσκηση.
Εναλλακτικές θεραπείες

Οι εναλλακτικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των συμπληρωμάτων διατροφής, της περιβαλλοντικής ιατρικής, της ακουστικής θεραπείας και της συμπεριφορικής θεραπείας είναι χρήσιμα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον αυτισμό, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πετύχει την πλήρη αντιστροφή των συμπτωμάτων.

Αλλά ποιοί είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό, και ποιες προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπισή του;

Αιτίες του αυτισμού

Τα αίτια του αυτισμού έχουν συζητηθεί πολλές φορές και υπάρχουν πολλές θεωρίες, με μερικές από αυτές να έχουν κερδίσει την προσοχή του κοινού. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι έχουν ενοχοποιηθεί μια ποικιλία από παράγοντες ως κύριες αιτίες. Αυτοί περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ελλείψεις πεπτικού

Ο Κωνσταντίνος Α. Κοτσάνης, M.D., πιστεύει ότι ο αυτισμός έχει πολλές αιτίες και ότι τα παράσιτα, οι μολύνσεις ζυμομυκήτων, οι τροφικές αλλεργίες και μια ανεπάρκεια ενζύμου του πεπτικού συστήματος, όλα συμβάλλουν σε αυτό. Η διόρθωση του πεπτικού συστήματος είναι επιτακτική ανάγκη στη θεραπεία του αυτισμού.

Αντιβιοτικά

Πολλά παιδιά αναπτύσσουν αυτισμό μετά την αντιβιοτική αγωγή για επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αυτή η χρόνια χρήση καταστρέφει τα “καλά” βακτήρια στο έντερο που ανοίγει το δρόμο για την υπερανάπτυξη ζύμης (Candida albicans). Εάν αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, μπορεί να μετατραπεί σε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, το οποίο προκαλεί αχώνευτα σωματίδια τροφίμων που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν αυτοάνοσες αντιδράσεις και αλλεργίες τροφίμων, τα οποία είναι κοινά σε άτομα με αυτισμό.

Τροφικές αλλεργίες

Ευαισθησίες σε ορισμένα τρόφιμα, κυρίως σιτάρι, ζάχαρη και γάλα μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς. Δεδομένου ότι πολλά αυτιστικά άτομα έχουν αλλεργίες, αυτές οι τροφές πρέπει να εντοπίζονται και να απομακρύνονται αμέσως από τη διατροφή.

Εμβολιασμοί

Πολλαπλά τοξικά συστατικά σε εμβόλια που εγχέονται απ ‘ευθείας στην κυκλοφορία του αίματος φαίνεται να είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση του αυτισμού. Εκτός από τα βαρέα τοξικά μέταλλα όπως το αλουμίνιο και ο υδράργυρος, τα εμβόλια περιέχουν επίσης και άλλα βοηθητικά υλικά, συντηρητικά και επιπλέον πρόσθετα που αυξάνουν το πολύπλοκο, τοξικό φορτίο. Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή του εγκεφάλου έχουν τεκμηριωθεί σε σχέση με την έκθεση σε τοξικά, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, και τα αυτιστικά άτομα έχουν ένα μοναδικό τύπο νευρο-φλεγμονής στον ιστό του εγκεφάλου τους, η οποία σηματοδοτεί βλάβη από εμβόλιο.

Βαριά δηλητηρίαση μετάλλων

Εκτός από το αλουμίνιο και τον υδράργυρο, αυξημένα επίπεδα μολύβδου έχουν βρεθεί στο αίμα μερικών αυτιστικών παιδιών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το μεταβολικό προφίλ στον αυτισμό, επειδή αυτές οι τοξικότητες επηρεάζουν άλλες μεταβολικές διεργασίες.

Ιογενείς λοιμώξεις

Η ερυθρά (Γερμανική ιλαρά) ή ο κυτταρομεγαλοϊός (που σχετίζεται με τον ιό του έρπητα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας και άλλες σοβαρές λοιμώξεις κατά τη βρεφική ηλικία, μπορεί να σχετίζεται με την έναρξη του αυτισμού στα παιδιά.

Μια πολύπλευρη προσέγγιση που πρέπει να εξετάσετε

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του αυτισμού, είναι φρόνιμο να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι ο αυτισμός μπορεί να προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, που απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Εφόσον οι λοιμώξεις από παράσιτα και ζυμομύκητες επικρατούν συχνά στα αυτιστικά άτομα, πρέπει να υπάρχει συχνά αποτοξίνωση του εντέρου. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν επίσης σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Για να διορθωθεί αυτό αναζητήστε σκόρδο, εκχύλισμα aloe vera, τσάι λιναρόσπορου, κεφίρ καρύδας, εμποτισμένοι σπόροι chia και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Μια άλλη σημαντική προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση των εισπνεόμενων, τροφικών και χημικών αλλεργιών και ευαισθησιών. Αυτό γίνεται με την εξάλειψη πιθανών τροφίμων και χημικών προϊόντων που προκαλούν αντίδραση για 60 ημέρες ή περισσότερο και σιγά-σιγά την εισαγωγή τους πίσω στη ζωή του παιδιού, ένα προς ένα, για να καθοριστεί ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργική αντίδραση ώστε να αποφεύγονται για να εξαλειφθεί η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι βασικές δομικές μονάδες των κυττάρων του εγκεφάλου μας είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το ΕΡΑ και DHA από ιχθυέλαιο. Αυτά τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται επίσης ως καύσιμο για το μεταβολισμό του εγκεφάλου και βοηθούν στον έλεγχο των χρόνιων φλεγμονωδών διαδικασιών που εμπλέκονται σε εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου. Έτσι, τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την υγεία του εγκεφάλου καθώς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του αυτισμού.

Η θεραπεία ακουστικής ολοκλήρωσης και η ισχυρή ψυχολογική υποστήριξη και συμμετοχή της οικογένειας είναι επίσης σημαντικά για να είναι αυτές οι προσεγγίσεις αποτελεσματικές.

Εφόσον προβείτε στη δική σας έρευνα για τον αυτισμό, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω

Dr. Λ. Γερακούλιας  M.D. [E.H.]

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα