Εγκυμοσύνη και κατάθλιψη

Οι απαιτήσεις από το σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά αφήνουν την αίσθηση της εξάντλησης, σωματικής και συναισθηματικής.

Η κατάθλιψη επομένως είναι  ένα σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των εγκύων γυναικών. Έχουν διατυπωθεί αρκετές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκληθεί από  τη λήψη αντικαταθλιπτικών, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Οι μέλλουσες μητέρες και οι θεραπευτές τους έχουν αρχίσει να αναζητούν άλλες επιλογές πέραν των φαρμακευτικών προϊόντων.

China Medical University Hospital

Οι ερευνητές στο China Medical University Hospital στην Ταϊβάν εντόπισαν έναν πιθανό λόγο για τον οποίο πολλές γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρει το Reuters Health. H κατάθλιψη συχνά συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. «Όταν μια έγκυος γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για τη μείζονα κατάθλιψη, οι πιθανοί κίνδυνοι του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου θεωρείται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό,» σχολίασε o Dr Su στο Reuters Health.

Ο Dr Kuan-Pin Su και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο τεύχος Απριλίου του Journal of Clinical Psychiatry. Ο Dr Su πρόσθεσε στη διατροφή των συμμετεχόντων συμπληρώματα ωμέγα-3 κάθε μέρα. Η υποκείμενη ομάδα ελέγχου έλαβε  ελαιόλαδο ως εικονικό φάρμακο. Στην 6 και 8 εβδομάδα παρακολούθησης των δοκιμών, οι γυναίκες που λάμβαναν ωμέγα-3 σκόραραν χαμηλότερα στις κλίμακες μέτρησης κατάθλιψης από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν λιγότερη κατάθλιψη. Τα δύο τρίτα των γυναικών που κατανάλωσαν ωμέγα-3 έδειξαν σημαντική βελτίωση, αναφέρεται στη μελέτη, σε σύγκριση με το 27% της ομάδας ελέγχου. Πολλές θεραπεύτηκαν από τη κατάθλιψη εξ’ ολοκλήρου.

Η καλύτερη είδηση ​​ήρθε όταν οι ερευνητές παρατήρησαν την απουσία αρνητικών επιπτώσεων είτε στις μητέρες ή/και στα νεογέννητα μωρά τους. Μερικές μητέρες βίωσαν ήσσονος σημασίας στομαχικές αναστατώσεις τις πρώτες ημέρες, μέχρι ο οργανισμός τους να συνηθίσει τις νέες ουσίες.

Εγκυμοσύνη και έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Πολλές έγκυες γυναίκες έχουν έλλειψη σε μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες του μωρού, μια γυναίκα μπορεί να χάσει το 3 % της μάζας του εγκεφάλου της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Αυτή η απώλεια πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η μειωμένη παροχή των ωμέγα-3 μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό πέραν ​​από την περιγεννητική και την επιλόχειο κατάθλιψη. Ελλείψεις σε αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να οδηγήσουν σε προ-εκλαμψία, πρόωρη γέννηση και γέννηση μωρών χαμηλού βάρους.

Η αμερικανική Chronicle αναφέρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης ευεργετικά για το μωρό. Τα EPA και DHA, τα συστατικά των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αποτελούν σχεδόν το 70% του εγκεφάλου του αναπτυσσόμενου μωρού, το νευρικό του σύστημα, και τον αμφιβληστροειδή ιστό των ματιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (DHA) στο αίμα τους κατά τη γέννα είχαν προχωρημένα επίπεδα προσοχής τα οποία εκτείνονταν και στο δεύτερο έτος της ζωής τους. Κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, τα βρέφη αυτά ήταν κατά δύο μήνες πιο προχωρημένα από εκείνα τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα DHA.

Το άρθρο συνοψίζει τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως η ανάγκη για αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ξεκινά ακόμη και πριν από τη σύλληψη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα απαιτούνται για να παραχθούν υγιή και δυναμικά ωάρια και σπερματοζωάρια. Σύμφωνα με το The World’s Healthiest Foods Omega oils, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα ωμέγα 3: «Να θυμάστε ότι τα έλαια αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε βλάβη από τη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο.”

Εφόσον κάνετε την έρευνά σας σχετικά με τα οφέλη των ωμέγα 3 κατά την εγκυμοσύνη, σας συνιστούμε να ρίξετε μια ματιά και το παρακάτω

Ειρήνη Διαμαντοπούλου
Marketing Προϊόντων & Υπηρεσιών Ομορφιάς

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα