Νόσος Crohn και διατροφή

νόσος Crohn

H νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα οδηγώντας σε επιπλοκές. Η νόσος του Crohn μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μία αύξηση των περιστατικών σε παιδιά. Είναι μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση που έρχεται και φεύγει, δηλαδή μπορεί ένας άρρωστος να είναι εντελώς καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή να παρουσιάσει υποτροπή και συμπτώματα της αρρώστιας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ομοιότητα ανάμεσα στην νόσο του Crohn και τον καρκίνο του εντέρου. Η νόσος του Crohn είναι μια μορφή χρόνιας φλεγμονής, ενώ ο καρκίνος είναι μια ανεξέλεγκτη υπερανάπτυξη των κυττάρων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθετε να ζείτε, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε τη φύση της και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Δυστυχώς καμία γνωστή φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ολοκληρωτική ή μόνιμη εξάλειψη της νόσου Crohn. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η φαρμακευτική αγωγή δε βοηθά στην ανακούφιση των έντονων συμπτωμάτων ή ότι μια χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί συχνά να φέρει άμεση και κάποιες φορές μόνιμη ανακούφιση. Όπως προαναφέραμε η νόσος Crohn είναι χρόνια και δεν επιδέχεται χειρουργική αντιμετώπιση. Χειρουργούνται μόνο οι επιπλοκές, π.χ., τα συρίγγια.

Διατροφή

Καμία συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει αποφέρει βελτίωση ή επιδείνωση της εντερικής φλεγμονής στη νόσο του Crohn. Ωστόσο αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές οι οποίες περιέχουν συντηρητικά και χημικά πρόσθετα και ακολουθώντας τη Μεσογειακή διατροφή θα αποφύγετε τον κίνδυνο υποσιτισμού και της απώλειας βάρους. Οι διαταραχές που προκαλούν κάποιες ειδικές τροφές, ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Μια ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων για να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ο επαρκής εφοδιασμός του οργανισμού με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος.

Τέλος, στον άξονα των φυσικών θρεπτικών συμπληρωμάτων με στόχο ηπιότερα συμπτώματα, αντιμετώπιση φλεγμονών και εξισορρόπηση ανοσοποιητικού προτείνω αφού κάνετε την έρευνά σας να δείτε:

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D.                

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα