Τα Ω3 Λιπαρά Οξέα με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα!

Τα Ω3 λιπαρά οξέα προωθούν την εδραίωση ενός ισχυρότερου οργανισμού με πολλούς τρόπους. Συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού, του δέρματος και της υγείας των ματιών. Ωστόσο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα εύθραυστα και χρήζουν προστασίας για τη διατήρηση και τη μέγιστη απόδοση τους, καθώς σε περίπτωση που οξειδωθούν, είναι περισσότερο επιβλαβή παρά ωφέλιμα. Διάφορες θρεπτικές ουσίες προστατεύουν τα Ω3 λιπαρά οξέα και τα ωθούν να δράσουν καλύτερα.

Οξείδωση και φλεγμονή

Η διαδικασία της γήρανσης αφορά σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση, η οποία προκαλεί τις ουσίες να προσκολλούνται σε αιμοφόρα αγγεία στην αθηροσκλήρωση, προάγει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού, αλλοιώνει το δέρμα και οδηγεί σε άνοια και κατάθλιψη. Η οξείδωση επίσης συμβάλει στην πρόκληση φλεγμονής, το οποίο ουσιαστικά είναι η επίθεση του σώματος στον εαυτό του. Τα ακέραια (μη-οξειδωμένα) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντι-φλεγμονώδη, και βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, επιτρέπουν το λίπος στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα, βελτιώνουν την ποιότητα της LDL-χοληστερόλης, σταθεροποιούν τη δημιουργία της πλάκας με επακόλουθο την πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, βοηθούν στη χαλάρωση αρτηριών και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Τα μάτια, το δέρμα, ο εγκέφαλος και τα περισσότερα όργανα και οι ιστοί του σώματος βασίζονται σε ακέραια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να λειτουργήσουν σωστά.

Ένας αριθμός αντιοξειδωτικών μπορούν να προστατεύσουν τα ω-3 λιπαρά και την LDL-χοληστερόλη από την οξείδωση, περιλαμβανομένων των καροτενοειδών, της βιταμίνης Ε, της κουρκουμίνης, της καψαϊκίνης, του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς, του πράσινου τσαγιού,τις ίνες χιτίνης-γλυκάνης, και πολυφαινολικών ενώσεων από τα φρούτα και τα λαχανικά. Tα ωμέγα-3 μπορούν να προστατευτούν φυσικά από το καροτενοειδές ασταξανθίνη.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (LZ)

Αυτά τα καροτινοειδή δρουν ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα μάτια, το αίμα, τον εγκέφαλο, και το δέρμα. Σε πειράματα που έγιναν, φάνηκε ότι μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά, βοήθησε τις LZ να μειώσουν δραματικά την οξείδωση λίπους και τις αρτηριακές βλάβες. Η ακαμψία των αρτηριών ήταν 80% μεγαλύτερη σε άτομα που έφεραν χαμηλότερα επίπεδα LZ αίμα. Ο εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η LZ περιλαμβάνει περίπου 75% του συνόλου των καροτενοειδών του εγκεφάλου, και συγκεντρώνεται σε περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Υψηλότερη LZ στον εγκέφαλο σημαίνει καλύτερη γνωστική λειτουργία, και η γνωστική δυσλειτουργία συνδέεται με χαμηλή αρτηριακή ζεαξανθίνη στους ηλικιωμένους. 

Σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή, η μάθηση και η μνήμη βελτιώθηκαν με ωμέγα-3 ή LZ, αλλά κυρίως σε συνδυασμό. Οι LZ είναι επίσης τα μόνα καροτινοειδή που βρέθηκαν στον αμφιβληστροειδή και το φακό του ματιού. Αποτελούν τη χρωστική ουσία της ωχράς κηλίδας, η οποία δρα σαν ένα ζεύγος εσωτερικών γυαλιών ηλίου για την προστασία από την οξείδωση των Ω3 λιπαρών οξέων στον αμφιβληστροειδή, πράγμα το οποίο συμβάλει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Επιπλέον οφέλη

Το δέρμα είναι επίσης επιρρεπές σε βλάβες εξαιτίας του ήλιου. Η ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικοί ρύποι οξειδώνουν τα λίπη, τις πρωτεΐνες και το DNA, το οποίο οδηγεί σε φωτογήρανση και καρκίνο. Η αντιοξειδωτική θεραπεία (δηλαδή η τοκοφερόλη, το άλφα-λιποϊκό οξύ, η μελατονίνη) είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης του δέρματος. Τα καροτενοειδή εναποτίθονται στο δέρμα, όπου το προστατεύουν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Τα καροτενοειδή, όπως η LZ, η βήτα-καροτίνη και το λυκοπένιο δρούν όπως ένα εσωτερικό αντηλιακό που συμβάλλει στην υπεράσπιση της επιδερμίδας από το ηλιακό έγκαυμα. Οι άνθρωποι με υψηλή βιταμίνη D, λουτεΐνη και συνολικό ποσοστό καροτενοειδών δείχνουν σημαντική μείωση εμφάνισης  μελανώματος. Σε μια ανθρώπινη κλινική μελέτη, τα άτομα που λάμβαναν καρετονοειδή παρουσίασαν βελτιωμένη ελαστικότητα, ενυδάτωση του δέρματος και προστασία έναντι των εγκαυμάτων.

Τα καροτενοειδή δείχνουν επίσης να φέρουν αντικαρκινική δράση, εν μέρει επειδή υποστηρίζουν την αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα των ωμέγα-3. Η συνολική πρόσληψη καροτενοειδών συνδέεται στενά με την αντιγήρανση, και παράλληλα με την προστασία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για την αποτελεσματική προώθηση της δράσης των ωμέγα-3 είναι η αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα καροτενοειδών. Η βιταμίνη Β6 αυξάνει επίσης το περιεχόμενο σε ωμέγα-3 στις κυτταρικές μεμβράνες διότι η πραγματική υγεία ξεκινά σε κυτταρικό επίπεδο.

Εφόσον κάνετε την έρευνα σας, σας συνιστούμε να δείτε το BioAFA, τα Fish Oil Ω3 και τη D3 VEGAN+k2+Εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Αdrianna Gkika
Holistic Healing

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα