Το μυστικό της υγιεινής διατροφής

διατροφή

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και συνεχείς συστάσεις για το «σωστό» διαιτολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, προάγοντας όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και για την ψυχική ευεξία. Όμως, από ό,τι φαίνεται δεν έχουμε καταφέρει τελικά να καταλάβουμε μερικές βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούμε.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρδιοπαθειών και υπέρτασης.

Τα λίπη των τροφών συσσωρεύονται στο εσωτερικό των αγγείων και δημιουργούν αθηρωματικές πλάκες, με επακόλουθα την απόφραξη των αγγείων και την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.Όμως, είναι ανάγκη να προσέχουμε όχι μόνο τι αλλά και πόσο συχνά τρώμε, καθώς τα συχνά μικρά γεύματα ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η μελέτη των διατροφικών συνήθειων 14.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45-75 ετών αποκάλυψε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν περίπου 5% χαμηλότερα στα άτομα που έτρωγαν πέντε ή περισσότερα μικρά γεύματα την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μόνο μία ή δύο φορές, ανεξάρτητα από το ποσό των θερμίδων που λάμβαναν. Το συμπέρασμα ήταν το ίδιο ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη η κατανάλωση αλκοόλ και ο βαθμός της σωματικής δραστηριότητας. Η ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι συγκρίσιμη με αυτήν που επιτυγχάνεται όταν εφαρμόζεται ειδική ιατρική δίαιτα.

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής σχετίζεται και με ελάττωση του κινδύνου να εμφανιστούν καρδιοπάθειες σε ποσοστό 10-20%. Οι λόγοι που τα συχνά μικρά γεύματα βοηθούν στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης δεν είναι γνωστοί. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός, ύστερα από ένα μεγάλο μεσοδιάστημα νηστείας, αντιδρά με ενίσχυση των «μηχανισμών» αποθήκευσης ενέργειας.

Η διαδικασία αυτή -στην επιστημονική ορολογία καλείται λιπογέννεση -ουσιαστικά οδηγεί στη συσσώρευση λίπους. Εάν, όμως, υπάρχουν μικρά μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων, ο ρυθμός μεταβολισμού είναι πιο σταθερός και αποφεύγεται η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή λίπους. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της μεγάλης σημασίας που έχει να προσπαθήσουμε να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, και να αυξήσουμε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Πρωϊνό

Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται άμεσα με την καλή σωματική υγεία και οι επιστήμονες προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία για τη σημασία των τακτικών γευμάτων και ιδίως του πρωϊνού. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άμπερντην μελέτησαν τη σχέση του «πλούσιου», αλλά ανθυγιεινού πρωινού με την προσβολή από καρκίνο του οισοφάγου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ωστόσο θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές όπως τα δημητριακά και τα φρούτα και όχι τηγανητά και ζεστά τρόφιμα. Το πρωινό «αγγλικού τύπου» και η κατανάλωση καυτών ροφημάτων, όπως το τσάι, φαίνεται ότι σχεδόν διπλασιάζουν τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του οισοφάγου και προδιαθέτουν την εμφάνιση και άλλων νοσημάτων, σε σύγκριση με το ελαφρύ, υγιεινό πρωινό και τα μετρίως ζεστά ροφήματα. Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα και όχι να σας κάνει να αισθανθείτε δυσφορία και υπνηλία λόγω «βαρυστομαχιάς».

Ως εκ τούτου ένα υγιεινό πρωϊνό θα πρέπει να περιλαμβάνει

Δημητριακά, φρούτα, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα και πρωτεΐνες. Αν δεν προτιμήσετε κάποια πρωτεΐνη (τυρί, ζαμπόν κ.λπ.), μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε στο ψωμί σας μία κουταλιά μέλι ή μαρμελάδα, χωρίς πολύ ζάχαρη, και λίγο βούτυρο. Συνδυάστε το πρωϊνό σας με ένα έως δύο φλιτζάνια ζεστό, αλλά όχι καυτό, καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε τις υπερβολές και σηκωθείτε από το τραπέζι όταν ακόμη νιώθετε το στομάχι σας ελαφρύ. Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα (ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά αρκούν) από την ώρα που συνηθίζατε έως τώρα έτσι ώστε να έχετε το χρόνο να απολαύσετε το πρωινό σας. Το πρωινό δεν είναι το «γιορτινό» γεύμα των διακοπών ή του Σαββατοκύριακου. Πρέπει να σας γίνει καθημερινή συνήθεια ή καλύτερα, καθημερινή απόλαυση!

Αφού κάνετε την έρευνά σας, σας προτείνω να δείτε και τα παρακάτω:

Dr. Λάμπρος Γερακούλιας M.D. [E.H.]

  Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.

Παρόμοια άρθρα